Umělci žádají stažení svých děl z kubánského muzea kvůli solidaritě s disidentem

31. 5. 2021ČTK Infoservis

Přes dvacet kubánských umělců vyzvalo havanské muzeum výtvarného umění, aby stáhlo z expozice jejich díla. Tímto krokem chtějí umělci projevit solidaritu se zadržovaným disidentem a umělcem Luisem Manuelem Oterem Alcántarou. Muže před deseti dny označila organizace Amnesty International za vězně svědomí. Podle agentury AFP dnes večer SELČ kubánské úřady oznámily, že muže propustí z nemocnice, kde byl držen od začátku května.

"Kubánské umění zažívá temné období," uvedl jeden ze signatářů apelu a kubánský malíř Tomás Sánchez, jehož obrazy se vystavují na Kubě i v zahraničí. V dopise umělci žádají, aby jejich díla nebyla přístupná publiku do propuštění Otera Alcántary.

Muzeum výtvarného umění signatářům odpovědělo, že jejich žádosti nevyhoví, protože není v souladu se zaměřením instituce.

Výzvou umělci vyjádřili podporu třiatřicetiletému Oterovi Alcántarovi, který je vizuálním umělcem a také členem disidentského hnutí San Isidro. Muž byl na začátku května převezen do nemocnice kvůli následkům hladovky, kterou začal na konci dubna na protest proti policejnímu násilí. Jeho blízcí uvádí, že od hospitalizace neměli možnost s mužem mluvit, ačkoliv nemocnice zveřejňuje zprávy o jeho zdravotním stavu. Na sociálních sítí pak zřejmě zaměstnanci nemocnice zveřejňují videa s hospitalizovaným umělcem.

Podle kubánských úřadů dnes lékaři konstatovali uzdravení umělce. Umožní mu tudíž odejít ze zařízení.

Před deseti dny organizace na obranu lidských práv Amnesty International označila Otera Alcántaru za vězně svědomí a vyzvala k jeho propuštění. "Nadešel čas, aby si kubánské úřady uvědomily, že nemohou umlčet všechny nezávislé hlasy v zemi," uvedla Amnesty International.

Otero Alcántara se dostal do širšího povědomí kvůli protestu, který loni v listopadu iniciovalo hnutí San Isidro a kterým chtělo docílit propuštění rapera Denise Solíse Gonzáleze. Ten byl uvězněn za písničku, ve které se vysmíval policii. Bezpečnostní složky sídlo hnutí násilně vyklidily, což vyvolalo na Kubě nezvyklý protest stovky umělců před ministerstvem kultury.

Kubánská vládní média o umělcovi tvrdí, že je placený Spojenými státy, a to organizací Národní demokratický institut (NDI), kterou vede bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. Umělec podle vládních představitelů chce destabilizovat Kubu.

Otero Alcántara ale taková tvrzení odmítl. "Práce umělce je pokládat otázky a (...) to také jako umělec skrze svá díla dělám," řekl na začátku dubna agentuře AFP.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK