TZ: Téměř Sedm statečných v Trafo Gallery

Václav Buchtelík, Jakub Čuška, Pavel Dušek, Samuel Kollárik, Jiří Marek, Jan Soumar / Téměř Sedm statečných / kurátor: Jan Kudrna / Trafo Gallery / Praha / 4, 5. - 27. 6. 2021

V návaznosti na předešlou výstavu ženských malířek TA malba pokračuje Trafo Gallery přehlídkou nejmladší české malby nedávných mužských absolventů. Šestice mužů představuje svou nutkavou potřebu malovat, odhodlanost, oddanost a odvahu být v současné době malířem a společnou víru ve smysl své tvorby. Výstava bude zahájena vernisáží v úterý 4. května 2021 od 19:00, přístupná bude pro individuální návštěvy podle předchozí domluvy. K výstavě vychází stejnojmenná publikace v česko-anglickém vydání. Více informací na www.trafogallery.cz.

Když si dnes někdo do názvu propůjčí titul kultovního westernu, myšlenkové automatismy kromě jiného vygenerují také slovo odvaha. Nejpodstatnějším pojítkem tvorby této šestice malířů je odvaha malovat. Umění před určitým časem vstoupilo do nekonečné digitální arény. Do prostoru, který definuje svou (ne)jistotu absencí vlastních hranic. Umělec není a nebude typickým gladiátorem (ačkoli se to může tak v některých případech jevit). Byť čas od času stojí na exponovaném místě s rozličnou energií, vystavený publiku s nejrůznějším očekáváním. Stále však má možnost fyzického exitu bez fatálního trestu a nevratných následků.

Nejde o to, co danou šestici malířů formálně spojuje, zásadní je společná víra ve smyslu své tvorby. Všemi společná, nutkavá potřeba nejen malovat, ale především být malířem. Jejich odvaha malovat zcela zbaven námětových tendencí a angažovaných proudů, jejich odhodlanost a oddanost vlastní cestě. Pokud bychom měli shrnout co je skutečně zásadním společným jmenovatelem této skupiny malířů, jsou to zcela jistě tyto vlastnosti: potřebná, nejen tvůrčí, pokora a nebývalé odhodlání, které lidským způsobem v jednom dávném hovoru shrnul jeden z naší šestice autorů: „Budu malovat, i kdybych na to neměl. Klidně kečupem a hořčicí.“

Výstavu doprovází dvojjazyčná publikace shrnující pohled kurátora Jana Kudrny na vybrané autory a jejich vlastní citace formulující autorský přístup k malbě.