Ředitelka Muzea umění a designu v Benešově Škvorová rezignovala

30. 4. 2021ČTK Infoservis

Ředitelka Muzea umění a designu (MUD) v Benešově Lenka Škvorová rezignovala, důvodem jsou mimo jiné neshody s odborem kultury na benešovské radnici. Místostarosta Zdeněk Zahradníček (Volba pro Benešov) ČTK řekl, že vedení města bylo s prací Škvorové spokojeno. Řízením muzea je dočasně pověřena vedoucí jeho uměleckého oddělení Alena Ochepovsky, na nástupce Škvorové bude vypsáno výběrové řízení.

Škvorová nastoupila do čela muzea v roce 2017 po odchodu Tomáše Fassatiho, ředitelkou byla oficiálně jmenována o dva roky později. Důvodem rezignace jsou podle jejího prohlášení, které má ČTK k dispozici, "neřešené záležitosti ohledně způsobu komunikace" mezi odborem školství a muzeem, na něž prý opakovaně upozorňovala vedení města.

"Odpovědí byla neohlášená kontrola hospodaření MUD, jejíž průběh ani zjištění neodpovídají standardním postům. Z tohoto důvodu se rozhodla ukončit pracovní poměr také účetní organizace," dodala. Vytýkána jí údajně byla i nehospodárnost při nákupu antigenních testů pro zaměstnance.

Zahradníček ale uvedl, že muzeum fungovalo pod vedením Škvorové výborně, a to i v době pandemie. "Neměli jsme jedinou výhradu," řekl. Nezpochybnil však, že komunikace mezi muzeem a odborem kultury byla složitější. Podle něj to souviselo s materiály, které muzeum pravidelně předkládalo úřadu stejně jako ostatní příspěvkové organizace. "Bylo občas potřeba něco doplnit nebo odevzdat v lepším termínu a tak dále," uvedl Zahradníček.

Škvorová ve svém stanovisku poukázala i na zkrácení příspěvku od města ve výši deseti procent, které podle ní ohrožuje chod instituce, znemožňuje uskutečnit jakýkoliv plánovaný program, včetně velkého výstavního projektu nebo příměstských táborů. "Zároveň je v tuto chvíli přiděleno několik grantů a o další je zažádáno. V případě zkrácení příspěvku budou muset být granty vráceny a je velice pravděpodobné, že dalších několik let MUD žádné nedostane," upozornila.

Odchod Škvorové a krácení peněz pro muzeum designu se nelíbí ředitelce Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře Janě Šorfové, která po rezignaci Fassatiho novému vedení vypomáhala. Podivila se i tomu, jak bude nyní instituce financovat své aktivity.

Zahradníček namítl, že město kvůli pandemii a propadu příjmů muselo krátit rozpočet všem příspěvkovým organizacím, podobná situace podle něj byla i loni. Benešovské muzeum má provozní příspěvek osm milionů, krácen byl o 800.000 Kč. Pokud se kvůli tomu muzeum dostane do problémů, město s ním bude jednat o řešení, dodal místostarosta.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK