Od 3. května by se mohla v Česku otevřít muzea, galerie a památky

22. 4. 2021ČTK Infoservis

V krajích, ve kterých nebudou počty nově nakažených nemocí covid-19 více než 100 osob na 100.000 obyvatel, by se od 3. května mohla otevřít také muzea, galerie a památky. Nebudou se ale moci konat skupinové prohlídky. Vyplývá to z tabulky, kterou pro rozvolňování připravila vláda, ale podmínkou je, že se do 26. dubna nezhorší epidemická situace.

Moravská galerie v Brně – Místodržitelský palác. Foto: Kamil Till, Wikimedia Commons

Tabulku tvoří šest balíčků s uvedením oblastí, kterých by se postupně mělo rozvolňování opatření týkat. Určující bude počet nakažených. Uvolnění bude vláda upřesňovat vždy v pondělí, ve čtvrtek potvrzovat. Galerie, muzea a památky jsou ve druhém ze šesti balíčků.

Ve třetím balíčku žádné kulturní instituce nejsou, ve čtvrtém se počítá s možným otevřením divadel a koncertů pod širým nebem a s dalšími kulturními představeními pořádanými venku a s přísným hygienickým režimem a pokud bude počet nově nakažených pod 75 na 100.000 obyvatel. Podle tiskové zprávy ministerstva kultury by se oblasti uvedené ve čtvrtém balíčku mohly podle jeho parametrů otevírat ideálně ve druhé polovině května.

Pátý balíček se podle plánu vlády spustí v případě, že bude klesat výskyt nově nakažených pod 50 na 100.000 obyvatel za týden, nejdříve týden po čtvrtém balíčku. V oblasti kultury by se v takovém případě mohl obnovit provoz divadel, kin, koncertů a dalších kulturních představení uvnitř, i když s omezeními, hygienickým a epidemiologickým režimem a ochranou dýchacích cest. Kapacita bohoslužeb by se v pátém balíčku mohla zvýšit na 50 procent kapacity kostelů.

Muzea, galerie a další kulturní instituce jsou kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 v ČR uzavřená znovu od 27. prosince. Divadla a kina jsou uzavřená ještě déle. Od 12. dubna se mohly otevřít venkovní expozice či třeba zahrady a parky spojené s památkami.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK