Ve věku 82 let zemřel fotograf Pavel Dias

19. 4. 2021ČTK Infoservis

Ve věku 82 let dnes zemřel fotograf a vysokoškolský pedagog Pavel Dias. ČTK to řekl fotograf Karel Cudlín. Dias je autorem obsáhlého díla v oblasti dokumentární a reportážní fotografie. Byl také kurátorem mnoha výstav. Své fotografie publikoval v časopisech, spolupracoval s filmem. I přes svou dokumentární či novinářskou podstatu jsou Diasovy snímky hlavně nadčasovými komentáři lidského žití.

Pavel Dias začal fotografovat v době, kdy formální i obsahovou strnulost fotografie ve službách ideologie začala nahrazovat fotografie zachycující člověka a skutečný život. Dias se stal jedním z hlavních nositelů odkazu klasické humanistické fotografie v českých zemích.

Pavel Dias se narodil 9. prosince 1938 v Brně. V 50. letech vystudoval na Střední uměleckoprůmyslové škole v Brně obor fotografie, při studiu spolupracoval s filmovým studiem ve Zlíně a pomáhal při vzniku filmu Vynález zkázy režiséra Karla Zemana. Pracoval jako fotograf v barrandovských filmových ateliérech, v roce 1964 dokončil studium fotografie na FAMU.

Od konce 50. let svými fotografiemi přispíval do různých časopisů, především do Mladého světa, spolupracoval s filmem, fotografoval koně a dostihy, věnoval se reklamní fotografii. Od roku 1989 učil 20 let na FAMU, v letech 2005 až 2018 také vyučoval fotografii na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Velkým tématem jeho tvorby byla dokumentace míst, kde stály koncentrační tábory.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK