TZ: Julie Machallová v Galerii Ahoj Nazdar Čau v Liberci

Julie Machallová / Into the Thin Air / Galerie Ahoj Nazdar Čau / vitrínky kina Varšava / Liberec / 18. 4. – 18. 6. 2021

Julie Machallová se ve svých malbách zabývá především krajinou, ve které je přítomen člověk. Zachycuje prchavý okamžik, efemérní situaci odehrávající se pouze v danou chvíli. Důležitým aspektem je v Juliiných malbách vliv člověka na krajinu a krajiny na člověka. Jsou to většinou krajiny, které jsou pro člověka nepřístupné, nehostinné jako ledovce, hory, sopky.

Výstavu Into the Thin Air ve vitrínkách tvoří série obrazů o horolezcích a horách. Tyto obrazy vycházejí ze zamýšlení se autorky nad nutkáním lidí stoupat na nejvyšší vrcholy světa, nad schopností přežít v náročných klimatických podmínkách a jak se tito lidé vyrovnávají s prostředím a zjišťováním fyzických hranic. Julie si klade též otázky, jde-li o plnění snu za každou cenu, což může mít fatální následky, či je to jen pro ten pocit. Uvidět a zažít takovou krajinu či scenérii seshora, tam kde už je jen kámen a led. A jaké jsou následné dopady na životní prostředí díky masivnímu přílivu lidí do krajiny, která na to není připravená.

Julie vychází ze své vlastní zkušenosti z himalájského treku. Vnímala, jak je člověk vysoko v horách napojen pouze sám na sebe, že je to vlastně taková meditace v pohybu, když stoupá výš a výš a pak ho obklopí ta čistá krása, ale i ten pocit nenáležitosti.