Přehlídka Brno Art Week proběhne on-line

6. 4. 2021ČTK Infoservis

Dvanáctý ročník přehlídky Brno Art Week se odehraje pouze on-line. Zájemci zjistí, jak v době pandemie koronaviru funguje svět umění. Na adrese 2021.brnoartweek.cz najdou od 19. do 25. dubna videa, která přinesou různé pohledy na výtvarnou scénu, i další programy věnované výtvarné kultuře i současné společenské situaci.

"Na rozdíl od loňského roku, kdy se termín brněnského art weeku posouval z jara na podzim, letos organizátoři a organizátorky akce počítali od začátku s on-line verzí. Díky tomu mohli připravit řadu videí, online komentovaných procházek, prezentací, programů pro učitele výtvarné výchovy i programů pro širokou veřejnost," uvedla Hana Novosadová z brněnského turistického informačního centra.

Brno Art Week je platforma, která spojuje různé brněnské instituce zabývající se uměním, od muzeí přes nezávislé galerie po školy s uměleckým zaměřením. Jednotlivé instituce se do programu zapojují svými příspěvky, další videa pak připravují přímo organizátoři akce. Jde například o program Urban Legends, odhalující příběhy, historii a tajemství budov, které zůstávají už mnoho měsíců uzavřené.

Organizátoři připravují také komentované on-line procházky za uměním ve veřejném prostoru. Zájemci se mohou inspirovat a vybraná místa si sami obejít. Procházky se tematicky dotknou významných sochařských prací, ale také památkové péče, demolic a necitlivých rekonstrukcí historických budov v širším centru Brna.

Součástí programu jsou dále třeba on-line "artové rozcvičky" nebo vysílání televizního kanálu Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. Přímo pro on-line nabídku festivalu vzniká dokument o umělkyni a módní návrhářce Dominice Kozákové. Pořadatelé ještě plánují sympozium o uměleckém provozu v pandemické a postpandemické době.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK