O místo ředitele či ředitelky Muzea města Brna usiluje osm kandidátů

30. 3. 2021ČTK Infoservis

O funkci ředitele Muzea města Brna má zájem osm uchazečů, mezi nimi nynější vedoucí vily Tugendhat Iveta Černá a poslanec KDU-ČSL Jiří Mihola. Jména uchazečů dnes zveřejnil brněnský magistrát. Dlouholetý ředitel Pavel Ciprian ve funkci pokračovat nebude. Muzeum města Brna sídlí na hradě Špilberk, spravuje také vilu Tugendhat zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO a Měnínskou bránu v centru Brna.

Výběrové řízení vyhlásila Rada města Brna loni v listopadu, zájemci měli přibližně čtvrt roku na zpracování koncepce rozvoje. Životopisy uchazečů nyní magistrát zpřístupnil na svém webu, koncepce zatím nikoliv. Výběrová komise zasedne nejspíš v druhé polovině května nebo první polovině června.

"Snahou výběrové komise bude vybrat uchazeče, který má zkušenost s vedením týmu a jehož zpracovaná koncepce Muzea města Brna pro následující léta bude nejkvalitnější. Musíme totiž stále myslet na to, že Muzeum města Brna je vědeckou, odbornou a kulturně vzdělávací organizací, která pečuje o kulturní dědictví města, a to nejen o hrad Špilberk a vilu Tugendhat," uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti). Ve výběrové komisi jsou zástupci města, odborníci na muzejní práci a památkovou péči, ale také zástupci rodin Löw-Beer a Tugendhat, po kterých v Brně zůstaly významné architektonické památky.

Do výběrového řízení se přihlásili také bývalý ředitel Mendelova muzea Ondřej Dostál, bývalá vedoucí vily Löw-Beer Petra Svobodová, místostarosta Králova Pole Zbyněk Šolc (ODS), architekt a urbanista Dušan Novotník, Michal Žďárský z Moravské galerie a Marcela Straková, která působila například v Národní galerii, Národním divadle a v Českém centru ve Stockholmu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK