Iniciativa usiluje o zvýšení částky na kulturu z Národního plánu obnovy

17. 3. 2021ČTK Infoservis

Iniciativa Za kreativní Česko nesouhlasí s návrhem ministerstva průmyslu (MPO) snížit sumu, kterou by z Národního plánu obnovy mohla čerpat kultura, o více než 50 procent. Původně se uvažovalo o více než osmi miliardách korun, v poslední fázi vyjednávání však MPO navrhuje snížit návrh ministerstva kultury (MK) na čtyři miliardy korun. Iniciativa, za níž stojí lidé napříč podnikatelskou, neziskovou i veřejnou sférou včetně ministerstva kultury, to dnes uvedla v tiskové zprávě. Vyjádření MPO ČTK zjišťuje.

Z mimořádného unijního příspěvku by mohlo Česko získat až 182 miliard korun. K Národnímu plánu obnovy, podle kterého by ČR mělo peníze čerpat, se zřejmě postaví kriticky Senát. Předseda senátního evropského výboru Mikuláš Bek (za STAN) a předseda senátorů ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra dnes novinářům řekli, že plán je podle nich sbírkou nápadů bez jasného zacílení na ekonomické s sociální priority.

Plán je rozdělený do několika oblastí, velká část je určena na digitalizace, další peníze by měly jít na fixní infrastrukturu, vědu, výzkum, inovace či vzdělávání. Podporu by měla získat i zdravotní prevence. Téměř 600 signatářů výzvy Za kreativní Česko žádá, aby součástí Národního plánu obnovy byl rozpočet ve výši 8,2 miliardy korun na rozvoj kultury a kulturních a kreativních odvětví. "Tento požadavek má podporu zástupců Poslanecké sněmovny i Senátu," uvedla dnes iniciativa. V únoru mluvčí MK Michaela Lagronová ČTK řekla, že resort kultury bude usilovat o získání osmi miliard korun.

Iniciativa dnes uvedla, že MPO se při obhajobě škrtů odvolává i na dostupnost jiných evropských programů a fondů. "Vláda ale žádný vhodný operační program pro mikropodniky a malé organizace z kreativního sektoru nepřipravila," uvádí v tiskové zprávě. "MK vyhodnotilo priority, které je potřeba realizovat pro obnovu české kultury a kreativního sektoru. Jejich kalkulace vyšly na 8,2 miliardy korun. Je to nezbytné minimum. MPO po nás chce priority, aby mohlo škrtnout kulturu v Národním plánu obnovy," uvedla ambasadorka výzvy Zdeňka Kujová z Jihomoravského inovačního centra.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK