Prestižní Pritzkerovu cenu za architekturu získalo duo Francouzů

16. 3. 2021ČTK Infoservis

Pritzkerovu cenu, nejvyšší ocenění ve světě architektury, získala francouzská architektonická dvojice Jean-Phillipe Vassal a Anne Lacaton. Oznámil to dnes Tom Pritzker z americké nadace, která ocenění uděluje. Porota Vassala a Lacaton ocenila zejména za udržitelnost jejich projektů a architekturu, která kombinuje velkorysý prostor se skromným rozpočtem a ekologickými postupy, píše agentura AFP.

"Nejenže definovali architektonický přístup, který obnovuje dědictví modernismu, ale také navrhují upravenou definici samotné architektonické profese. Modernistické naděje a sny zlepšit životy mnohých jsou posíleny skrze jejich práci, která odráží klimatické a ekologické události naší doby i naléhavé potřeby společnosti, obzvlášť na poli městského bydlení," píše se ve zdůvodnění poroty.

"Dobrá architektura je otevřená - otevřená životu, otevřená pozvednout svobodu kohokoliv, místo, kde každý může udělat to, co potřebuje," popisuje svůj pohled Lacaton. "Neměla by být názorná, velkolepá, ale musí být něčím dobře známým, užitečným a krásným, schopná tiše podporovat život, který se v ní odehrává," dodává.

Lacaton, narozená v roce 1955 v Saint-Pardoux ve Francii, a Vassal, narozený 1954 v marocké Casablance, se setkali na studiích v Bordeaux a v 80. letech si otevřeli společnou architektonickou kancelář v Paříži. Jedna z jejich nejslavnějších budov je muzejní a výstavní Palais de Tokyo ve francouzské metropoli, který je zároveň i příkladem udržitelné architektury pracující s již existujícími strukturami.

Pritzkerovu architektonickou cenu založili v roce 1979 podnikatel Jay Pritzker se svou ženou Cindy. K ocenění patří bronzový medailon a 100.000 dolarů (2,3 miliony korun). Nevybírá se mezi firmami či ateliéry, ale jednotlivci. Pokud je jich vybráno víc, pak je to proto, že porota jejich práci vnímá jako neoddělitelně propojenou.

Loni se vítězkami staly irské architektky Yvonne Farrell a Shelley McNamar. Mezi další laureáty patří Zaha Hadid, Rem Koolhas či Frank Gehry, jeden z autorů Tančícího domu v Praze. Lacaton se zároveň stala teprve šestou ženu na seznamu držitelů této ceny, která má pověst Nobelovy ceny za architekturu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK