V třetí výzvě COVID kultura mohou žádat také výtvarní umělci a kurátoři

5. 2. 2021ČTK Infoservis

Ministerstva kultury a průmyslu dnes vyhlásila třetí výzvu dotačního programu COVID kultura pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). O jednorázovou podporu 60.000 korun budou moci žádat jednotlivci v uměleckých a umělecko-technických profesích, na které nejvíce dopadla vládní opatření proti šíření koronaviru. Žádosti o příspěvek bude možné podávat od 15. února do 30. dubna. ČTK to dnes sdělila tisková oddělení obou úřadů. V nadcházejících týdnech vyhlásí výzvu pro podnikatele v kultuře, celkem je připraveno 800 milionů korun.

Dnes vyhlášená výzva je určena pro umělecké profese v oboru hudba, divadlo, tanec, výtvarné umění a literatura. Dotaci mohou získat herci, hudebníci, tanečníci, zpěváci, dramaturgové, akrobati, umělečtí zvukaři, lightdesignéři i umělečtí manažeři. Nově se tento program rozšířil ještě o výtvarníky, malíře, sochaře, umělecké fotografy, ilustrátory či spisovatele.

"Do konce příštího týdne vyhlásí Státní fond kinematografie samostatnou výzvu pro audiovizi, na kterou je alokováno 200 milionů korun. Ta se bude skládat ze dvou částí, jedna bude pro firmy a druhá pro OSVČ," doplnil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Žádosti podané ve třetí výzvě dotačního programu COVID kultura pro OSVČ bude vyhodnocovat ministerstvo kultury. Peníze na základě tohoto vyhodnocení bude jednotlivým žadatelům vyplácet ministerstvo průmyslu a obchodu.

Podmínky a kritéria pro žadatele o finanční příspěvek najdou žadatelé na webu ministerstva kultury nebo ministerstva průmyslu.

Program COVID kultura už vyhlásil dvě výzvy pro OSVČ a podnikatele v kultuře a bylo možné v něm žádat o podporu do konce loňského roku. Program měl k dispozici 900 milionů korun a podle dřívějších informací MPO se plně vyčerpá.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK