Umělci v Dillí pomáhají protestujícím zemědělcům

Několik měsíců trvající protest zemědělců na hranicích Dillí se snaží podpořit skupina indických umělců, spisovatelů a aktivistů, kteří na stránkách novin Trolley Times přibližují jejich životní příběhy a bojují tak proti dezinformativní mediální kampani ze strany indické vlády.

Od listopadu se po celé hranici Dillí se sousedními státy Paňdžáb, Haryana a Uttar Pradesh táhne kolona okolo 95 000 vozů indických zemědělců. Odmítají odejít, dokud vláda v Novém Dillí nezruší navrhovaný soubor zákonů, které regulují ceny plodin a neúměrně zvýhodňují velké korporace právě na úkor zemědělců. Protestní místa se proměnila v provizorní vesnice s vlastními školami a nemocnicemi rozkládající se v délce 25 kilometrů.

Indická oficiální média se snaží masivní vlnu protestů zlehčovat, jak popisuje článek v The Art Newspaper. Narinder Bhinder pak popisuje vlastní zkušenost na Indian Cultural Forum a kritizuje mainstreamová média, která označují farmáře za teroristy. „Většina našich hlavních zpravodajských kanálů je ve vlastnictví miliardářů a vládních institucí. Skutečný příběh musíte hledat jinde,“ uvádí paňdžábský dokumentární fotograf Gurdeep Dhaliwal, zakládající člen Trolley Times. Snaha oficiálních médií marginalizovat protesty na hranicích Dillí je podle Dhaliwala zapříčiněná strachem, že by se k protestům přidala indická střední třída.

Tuto situaci se snaží změnit již zmíněná iniciativa Trolley Times, která ve svém názvu nese symbol protestů – tažný vůz. Snahou zakládajícího týmu umělců a spisovatelů je přiblížit reálné životní příběhy zemědělců, stejně jako informovat o protestních strategiích a přinášet rozhovory s vedoucími odborů a komunit. Čtrnáctideník má náklad 7 500 výtisků a vychází v hindštině a paňdžábštině. Vybraná čísla jsou navíc překládána do angličtiny.

Za grafickým designem novin stojí indické umělecké duo Jiten Thukral a Sumir Tagra známé jako Thukral&Tagra. Agrárními problémy se umělci zabývají od roku 2012, kdy zkoumali problémy zemědělců ve svém rodném státě Paňdžáb. Tam po roce 2010 raketově vzrostl počet sebevražd indických farmářů kvůli rozsáhlé neúrodě plodin a rostoucímu dluhu částečně spojenému se změnami klimatu, které prohloubily celkovou krizi.

Mnoho těchto dlouhodobých problémů nyní komentuje Trolley Times. „Demonstranti potřebují účel, mají-li pokračovat v boji,“ uvádí Thukral. „Jsme samozřejmě privilegovaní městští obyvatelé, nikoliv farmáři, ale naší rolí umělců je pomáhat kondenzovat a zachytit vizuální identitu hnutí.“ Dále dodává: „Chceme přiblížit příběhy těchto protestů a upozornit na důležité hodnoty, jako je solidarita, rovnost žen a mužů či mezigenerační spolupráce.“

Noviny, které jsou volně přístupné na disku Google, lze nyní tisknout kdekoliv na světě. V současné době jsou distribuované po celé Indii a v Austrálii. Duo Thukral&Tagra také provozuje web kisanekta.in, kde archivuje sesbírané příběhy a fotografie Trolley Times. Vedle toho umělci připravují druhou část dokumentárního filmu Kisan Ekta Morcha z roku 2018 věnovanému životním podmínkám zemědělců. Protesty, které začaly v loni v srpnu, od začátku dokumentuje fotograf Gurdeep Dhaliwal. Nejdříve prostřednictvím svého instragramového účtu, nyní na stránkách Trolley Times. „Duch zemědělců je rozhodný. Země je vše, co mají, a pokud jim ji někdo vezme, udělají vše pro její záchranu,“ uvádí po několikaměsíčním kontaktu s farmáři.

Protesty částečně ovlivnila i pandemie koronaviru, kdy se část obyvatelstva z měst přestěhovala zpět na venkov. Tím se zvýšila již tak obrovská část (okolo 1,3 miliardy) populace závislé na zemědělství. Indické zemědělství stále představuje asi 15 procent ekonomického výkonu země. Z tohoto důvodu se vláda dlouhodobě snaží o jeho reformu a zefektivnění zemědělské produkce v zemi. Podle předsedy vlády Narendra Modiho by indické zemědělství mělo uvolnit stávající předpisy a otevřít se soukromým zájmům. Zemědělci se ale obávají, že likvidace ochranných systémů je ponechá zranitelné vůči zákonitostem volného trhu. Ve chvíli krize to budou oni, spíše než velké firmy, kdo nejvíce utrpí.

Na začátku ledna se indický nejvyšší soud snažil pozastavit nové zákony a dohodnout se s předsedy odborů zemědělců a vládou. Zatím ale nedošlo k jasnému výsledku. Další kolo rozhovorů je naplánováno na únor.


Foto: Ilustrace z anglického vydání novin Trolley Times, vol. 1, ed. 2, prosinec 2020.

Petra Lexová | Vystudovala dějiny umění a učitelství výtvarné výchovy. Věnuje se výzkumu středoevropského sochařství 60. a 70. let a architektuře. V současné době je doktorandkou na Semináři dějin umění MU v Brně a přednáší na Ústavu věd o umění a kultuře FF JU v Českých Budějovicích.