TZ: Afrah Shafiq v MeetFactory

Afrah Shafiq / Sultanina realita / kurátorka: Eva Riebová / MeetFactory / Galerie Kostka / Praha / od 13. 1. 2021

Indická umělkyně Afrah Shafiq v MeetFactory představuje svůj projekt Sultanina realita - obsažný a přitom hravý příběh popisující postavení žen v indické kultuře. Odlehčená forma interaktivního webového prostředí, která svou grafikou připomíná počítačové hry 90. let, zpřístupňuje širší veřejnosti v dnešní době nepředstavitelné postavení žen. Výstava, která měla být původně k vidění již na jaře loňského roku, se kvůli nepříznivé pandemické situaci probojovala do Galerie Kostka až 13. ledna.

Encyklopedický příběh / projekt Afrah Shafiq Sultanina realita (název je odvozen od utopického díla feministické autorky Rokeya Sakhawat Hossain Sultanin sen z r. 1905!) je poskládán z příběhů indických žen – těch, které byly ukamenovány za to, že nosily boty nebo deštník, těch, které si místo čtení raději pospaly, těch, které knihy četly potají po nocích, žen, které četly zakázané texty. Hlavním motivem příběhu je proměňující se vztah indických žen ke knihám. Kterak se jim nejprve vyhýbaly, pak je četly, nenáviděly, milovaly a nakonec je začaly samy psát. Ženy v knihách a knihy v myslích těchto žen jsou zobrazené jako plné intimity, chaosu, cynismu, vzteku, humoru, krásy a lásky.

Shafiq ukazuje Sultaninu realitu v atraktivním formátu připomínajícím počítačovou hru. Pět na sebe navazujících kapitol je možné procházet postupně, anebo přeskakovat z jednoho příběhu na druhý a skládat si tak vlastní způsob vyprávění. Kurátorka Eva Riebová, která se s projektem Shafiq seznámila před dvěma lety na bienále současného umění v Kochi, dodává: „Ohromující je mimo jiné míra informací, kterou web skrývá - skryté poznámky a literární úryvky, které i pozorný divák odhalí často jen náhodně při pohybu s myší, by vydaly na solidní univerzitní práci. Čtení odborné práce ale nikdy nebylo tak zábavné! I díky této formě jsou složitá témata jako postupná emancipace žen v nám vzdáleném kulturním prostředí v díle Afrah Shafiq nadmíru přístupná.”

Výstava Afrah Shafiq měla být zahájena ve středu 13. ledna a je tak nyní připravena přivítat první návštěvníky jakmile se znovu otevřou muzea a galerie. Pro aktuální informace o změnách otevírací doby a doprovodných programech sledujte náš web a sociální média.

Afrah Shafiq (*1989 v Bangalore v Indii) je umělkyně působící v oboru digitální grafické a dokumentární  filmové tvorby v oblasti mezi Goa a Bangalore. Má zkušenosti s velkým množstvím platforem a médií,  přičemž se snaží najít způsob, jak si zachovat hmat v digitálním rozhraní a poezii v rámci technologií. Afrah vystavovala v mnoha galeriích a na různých uměleckých festivalech napříč Indií a stejně tak v dalších  částech světa, včetně čtvrtého ročníku Kochi Muziris Bienále v Kochi, galerie The Guild Art Gallery  v Alibaugu, festivalů Be.Fantastic v Bengaluru, What About Art v Mumbaii, Digital Grafitti na Floridě,  Fusebox v Texasu a festivalu Computer Space v Bulharsku. Také obdržela pozvánku k účasti na výzkumných  programech, od Institutu pokročilých studií v Nantes, neziskové organizace Fluent Collaborative z Texasu  a Liverpoolského festivalu současného umění Liverpool Biennial of Contemporary Art. Když zrovna není  přilepená ke svému počítači, baví se vytvářením mozaik.