TZ: The Last Thing We Want To Tell You

29. 12. 2020Artalk Infoservis

The Last Thing We Want To Tell You / Galerie Monomach / Brno / 14. 12. - 31. 12. 2020

Výstavu připravil kurátorský tým Monomachu.

Výstavou The Last Thing We Want To Tell You, se galerie Monomach loučí se svým působením a oznamuje konec fungování galerie na dobu neurčitou. Výstava s prázdnou galerií s ústředním vyplotrovaným textem „Kurátořina je dřina“ ve výloze galerie, se stává spíše závěrečným symbolickým gestem či memoriálem galerie. 

Galerie Monomach ve své funkci v letech 2015- 2020 podpořila a vystavila nespočet umělkyň a umělců. Během jejího fungování se roku 2018 přestěhovala z Gorkého 12, kde sídlila pod kavárnou Falk, na Luční 54, do místa, kde původně sídlila galerie Jiřího Putny. Celkem se tedy její působení v Brně dělí na dvě období, kdy fungování galerie v centru města Brna neslo své výhody větší dostupnosti a návštěvnosti, ovšem s přestěhováním se galerii povedlo přitáhnout větší pozornost hlavně zdejší komunity a residentek a residentů v městské části Žabovřesky.

Její kurátorské zastoupení bylo po většinu doby zastoupeno Danou Dvořákovou s proměnlivými vstupy kurátorek Vanessy Špačkové, Fátimy Khaledové či Jany Modré. Pevné duo kurátorek potom pro značnou část fungování galerie tvořily Dana Dvořáková společně s Pavlou Maslejovou. Začátkem roku 2019 až do koce působení galerie tedy roku 2020, se kurátorský tým Monomachu střídal v pozicích stálých kurátorek Dany Dvořákové a Moniky Rygálové, s hostujícími kurátorskými počiny Daniela Nováčka či Hany Drštičkové.

Jak už to tak ovšem s off-spaceovými galeriemi bývá, jsou závislé na městských grantech, které ne vždy dokážou zajistit určitý finanční komfort pro běžné fungování galerie, a s tím souvisí jistá obezřetnost a opatrnost s plánováním financování, vyplácením malých honorářů umělkyním a grafičkám, či vůbec neplacenou prací samotných kurátorek a kurátorů. I přesto, že aspoň jisté financování a podpora města těchto malých kulturních ostrůvků dovoluje galeriím jakž takž přežívat, práce a s ní jistá variabilita úkonů a činností, které kurátor/ka musí splňovat, je natolik pestrá a časově náročná, že je z dlouhodobého hlediska opravdu neudržitelná. Rozhodli jsme se, že tento způsob neudržitelnosti a časového vytížení bez jakékoliv přiměřené odměny za provedenou práci, již nadále nechceme podporovat, a s tím i jistý koloběh podfinancovaného umění a práce v uměleckém odvětví, či nedostatečnou (finanční či profesionální) podporu umělkyň a umělců.

Z těchto, ale především i z dalších důvodů spojeným s fungováním galerie – (místo kde galerie do poslední chvíle působila, bude od nového roku využito pro jiné účely) smutně, ale se zábleskem v očích a nadějí lepších zítřků, oznamujeme, že galerie končí na dobu neurčitou. Zdali se v následujících letech objeví místo, čas a chuť (a třeba lepší finanční podpora), galerie se pokusí zase otevřít a vystavovat.

Děkujeme všem umělkyním a umělcům, kteří v období v letech 2015 až 2020 vystavovaly/i, grafičce Tereze Bierské za zpracovávání vizuální identity galerie, všem fotografům a fotografkám. Děkujeme všem lidem, kteří se jakkoliv podíleli na chodu galerie či pomáhali s instalacemi a převozem. V neposlední a nejvíce důležité řadě, všem návštěvnicím a návštěvníkům galerie Monomach.

Výstava se uskutečňuje za podpory statutárního města Brna.