Do Polska se vrátí dva obrazy ukradené za války nacisty

29. 12. 2020ČTK Infoservis

Muzeum Pontevedra ve španělské Galicii vrátí do Polska dva obrazy z 15. století, které za druhé světové války ukradli nacisté a později se objevily ve Španělsku. Agenturu EFE o tom informoval ředitel muzea Juan Manuel Rey.

Podle polského zpravodajského serveru The First News se jedná o obrazy Dolorosa a Ecce Homo vlámského malíře Dierika Boutse. Oba obrazy původně tvořily náboženský diptych.

Podle dokumentů, které muzeu poskytlo polské ministerstvo kultury a národního dědictví, patřily oba obrazy do sbírky Muzea princezny Czartoryské ve městě Goluchów. Původní sbírku vytvořila princezna Izabela Czartoryská a muzeum oficiálně zahájilo provoz v roce 1878.

Dědic rodinné sbírky Csartoryských Augustyn Józef Czartoryski a jeho manželka, princezna Maria Dolores Bourbonsko-Sicilská, se po napadení Polska Německem pokoušeli umělecká díla zachránit a ukryli je ve sklepení muzea stojícího vedle jejich sídla. Při pokusu uprchnout ze země byli ale zatčeni. Nacisté objevili skrýš a ukradli nejcennější plátna.

Obrazy byly z Polska odvezeny v roce 1944 a v roce 1973 se objevily na uměleckém trhu v Madridu, kde je koupil majitel muzea Fernando López pro svou soukromou sbírku. V roce 1994 od něj diptych odkoupilo muzeum za cenu odpovídající dnešním 23.000 eur (více než 606.000 korun).

Na konci letošního března dostalo španělské muzeum zprávu od polského ministerstva kultury, že tyto obrazy byly z Polska ukradeny nacisty. Muzeum podle vyjádření svého ředitele nemělo tušení, odkud malby pocházely. Než se obrazy vrátí do Polska, budou v lednu naposledy vystaveny pro španělskou veřejnost. Tématem expozice bude rabování uměleckých děl během válek.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK