Proběhlo online otevření Humboldtova fóra v Berlíně

16. 12. 2020ČTK Infoservis

Humboldtovo fórum, nová kulturní instituce sídlící v replice berlínského Městského zámku, je stavebně dokončené a připravené jsou rovněž první výstavy. Dnešní dlouho očekávané otevření ale poznamenala pandemie nemoci covid-19. Žádná slavnost se z karanténních důvodů uskutečnit nemohla a první návštěvníci nahlédli do prostor fóra jen digitální cestou přes internet.

Humboldtovo fórum v Berlíně. Zdroj: Facebooková stránka Humboldt Forum

Fórum původně plánovalo otevřít své brány ve čtvrtek 17. prosince, kdy chtělo postupně začít zpřístupňovat výstavní prostory. Na konci listopadu, kdy bylo jasné, že koronavirová situace v zemi veškeré plány zhatí, mluvčí fóra Michael Mathis řekl ČTK, že v přípravě je náhradní plán. A tím bylo dnešní digitální otevření.

"Humboldtovo fórum působivým způsobem doplňuje muzejní instituce v berlínském centru, a to jak po architektonické stránce, tak po té obsahové," prohlásil berlínský starosta Michael Müller. Poznamenal, že fasáda zámku, která spojuje moderní i historickou tvář, má pro Berlíňany 30 let po sjednocení velkou symboliku. "Tvář Berlína nyní dostává novou a zároveň historickou fazetu, je to dárek městu," dodal Müller.

Za Humboldtovým fórem jako kulturní institucí stojí nadace pruského kulturního dědictví se sbírkami mimoevropského umění, Humboldtova univerzita a Berlín. Za sídlo nové instituce byla zvolena částečná replika hohenzollernského zámku, který byl za druhé světové války těžce poškozen. V roce 1950 nechal komunistický režim trosky srovnat se zemí a na jeho místě později vybudovat Palác republiky, v němž zasedal parlament bývalé NDR a kterému se kvůli obrovskému počtu svítidel a s odkazem na východoněmeckého vůdce Ericha Honeckera říkalo Erichův obchod s lustry.

Po znovusjednocení Německa se uvažovalo o rekonstrukci. Stavba byla ale značně zamořena zdravotně závadným azbestem, takže se rozhodlo o demolici. Výstavba nové budovy, která je částečnou replikou původního zámku pruských vládců, začala přípravnými pracemi v roce 2012. Dílo se třemi barokními a jednou moderní fasádou si vyžádalo investici 677 milionů eur (17,7 miliardy korun). Velkou částkou, konkrétně 105 miliony eur, přispělo 45.000 dárců, což dnes Müller ocenil. "Chci výslovně poděkovat dárcům, kteří toto umožnili," uvedl.

Šéf fóra Hartmut Dorgerloh řekl, že instituce je na návštěvníky připravená. "Ode dneška patří Humboldtovo fórum k mnoha kulturním institucím, které doufají, že co nejdříve budou moci přivítat hosty," řekl s tím, že prozatím může poskytnout jen elektronické nahlédnutí.

Německá ministryně kultury Monika Grüttersová prohlásila, že díky fóru se odkaz bratrů Alexandera a Wilhelma von Humboldtových v srdci německé metropole naplní novým životem. "Jejich odkaz nahlížet na svět vlastníma očima a setkávat se s cizinci místo jejich odmítání a znevažování je dnes aktuálnější než kdy jindy," řekla. "Právě v přístupu ke kulturním předmětům s koloniální minulostí by mělo být Humboldtovo fórum v Německu měřítkem a vzorem," uvedla.

Přestože je stavba hotová, výstavy nachystané a program připravený, zůstává fórum letošní rok ještě uzavřené. Koronavirus narušil harmonogram také na příští rok, kdy výstavu o historii místa měla doplnit prezentace pro děti a také kulturní projekt Berlin Global. Jakmile to bude možné, počítá fórum s postupným otevíráním výstavních prostor, plné zpřístupnění se ale očekává až na přelomu let 2021 a 2022.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK