TZ: Hana Drštičková

11. 12. 2020Artalk Infoservis

Hana Drštičková / pooling landscapes -> common data island / kurátor: Daniel Nováček / Galerie Monomach / Brno / 12. 11. - 6. 12. 2020

Výstava se koná v rámci výstavního bloku: Sen o pravdě v éře globální společnosti

Výzva k participaci na krajině

Chodit na výlety do „přírodní“ krajiny mi způsobuje radost. Na každém výletě obsesivně fotím nekonečné množství pohledů, nekonečné množství detailů, stálé obyvatele těchto krajin i ostatní účastníky výletu. Ale vybírám, kurátoruji. Fotím kvetoucí rašeliniště a fotím žábu, nefotím dálnici. Můj telefon automaticky zálohuje veškerá data. Ale krajin ubývá. Ekosystémy mizí. Některé krajiny už existují jen v datech. Tíží mě to. Jsem unavená. Už nechci pobývat v krajině, ze které táhne nejen environmentální žal. Obracím se ke stovkám zálohovaných fotografií. Hledám možnosti úniku. Nabízí se AI a strojové učení. Pokud vložím dostatek dat, vygenerují mi z fotografií krajiny nové, nezávislé na fyzickém prostoru. Nové výlety. Nová rašeliniště vyrostou z dat. Virtuální místo je pořád místo. Myslím že je možné se v něm usadit. Nevím jestli se mám za takový escapismus stydět nebo zda je to legitimní vyrovnávací mechanismus. Přijde mít důležité mít únikový plán, místo kam se dá odejít. Místo složené z výletů.

Ale moje data nestačí. Není jich dost, výsledky nejsou přesvědčivé. Vytvářím proto úložiště. Projekt. Únikový plán. Potřebuju více lidí, potřebuji vás, potřebuji komunitu. Dohromady budeme mít dost dat. Prosím o sdílení vašich dat. Vložte vaše krajiny do úložiště. Vytěžte vaše výlety, uložené v pamětech telefonů. Dáme krajiny dohromady, vytvoříme jejich syntézu. Naše krajina. Komunitní. Jako komunitní zahrada, ale s méně omezenou kapacitou. Organicky vyřešíme nesnáze a glitche. Spousta mechu a žádný gender. Rozpuštěné hranice. Budeme se těšit z nových výletů. Budeme prosakovat, plout, pěstovat nové a nové krajiny.