TZ: Bold Gallery představí Sidewinding Jakuba Tytykala

Bold Gallery představí Sidewinding Jakuba Tytykala / Praha / 8. 12. 2020

Holešovická Bold Gallery po vynucené pauze ve středu startuje s novou energií. Speciálně pro ni připravil nositel ceny Art Prague Young Award malíř Jakub Tytykalo výstavu svých obrazů z posledních dvou let, která jeho dříve „zemitá“ plátna vůbec poprvé představí v plné barevnosti a k tomu v premiéře ukáže i několik autorských objektů. Název projektu Sidewinding se vztahuje k plazům. Jde o zvláštní pohyb hadů v tekutých píscích pouští, kdy se plazí vpřed pomocí bočních smyček. Podobně využívá různých nepřímých cest a netypických tvůrčích postupů i Jakub Tytykalo, aby nakonec došel k výsledku, který je výrazný, emocionálně silný, čitelný, ale přesto si zachovává tajemství. „Svůj unikátní způsob malby vystavěl na konstrukční kresbě, sochařském vnímání tvaru a v poslední době i vlepovaných fotografiích na způsob koláže. Také současný výraz buduje oklikou přes avantgardní a modernistickou vizuální zkušenost a nebojí se ani klasických témat. Na naší scéně představuje hodně výjimečnou individualitu,” vysvětluje kurátor výstavy Radek Wohlmuth.

Výstavu Sidewinding Jakuba Tytykala v holešovické Bold Gallery na adrese U Měšťanského pivovaru 6a v Praze 7 je možné navštívit, pokud to situace bude umožňovat, od 8. prosince 2020 do 30. ledna 2021. Více informací na www.boldgallery.art a www.facebook.com/boldgalleryprague/.

„Jakub Tytykalo je velmi zajímavý solitér, který programově stojí mimo hlavní proudy současné domácí výtvarné scény, a rozhodně stojí za zvýšenou pozornost,“ potvrzuje zakladatel Bold Gallery a majitel aukčního domu Arcimboldo Oldřich Hejtmánek a doplňuje: „Jeho tvorba evokuje nadčasové kvality možná i proto, že u něj najdeme silnou, ovšem nikdy popisnou, ale vždy originálně zpracovanou inspiraci surrealismem či kubismem.” Expozice se soustředí na proces proměny střídmé barevnosti v uvolněný kolorismus, a to v míře, jaká u autora nemá obdoby. Poprvé vystavované objekty malby prostřednictvím dekonstrukce plošných plánů převádějí do prostorové formy. „Hlavním tematickým svorníkem výstavy je tentokrát mytologie, ale ať už se jedná o tu starověkou či osobní, i v tomto případě jde o autorskou reinterpretaci původních vzorů, přičemž hadí křivky ani náznaky jemných písečných dun v ní nescházejí,” dodává k obsahu výstavy kurátor Radek Wohlmuth.

Jakub Tytykalo, šestatřicetiletý rodák ze slovenské Myjavy, absolvoval v letech 2005-2008 Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti. V letech 2008-2014 vystudoval Akademii výtvarných umění, kde prošel ateliéry grafiky Jiřího Lindovského, kresby Jiřího Petrboka a školou sochařství Jaroslava Róny. V roce 2013 byl na stáži na Universidad Complutense ve španělském Madridu. Zúčastnil se více než dvaceti výstav v Česku, Švýcarsku, USA a Belgii. Je nositelem ceny Art Prague Young Award, určené umělcům do 35 let