TZ: Design na Vyšehradě

26. 11. 2020Artalk Infoservis

Design na Vyšehradě / Czech Design Week / Praha / 25. 11. 2020

Letošní rok je turbulentní pro většinu odvětví, proto jsme se rozhodli umístit do tří koma modulů na Vyšehradě vybraný český design a podpořit tak mladé začínající umělce a značky v nelehké době, kdy jsou obchody a galerie uzavřené. Czech Design Week a Kongresové centrum Praha spojili své síly a otevřeli jedinečný prostor proto seznámit se s lokálními tvůrci, talenty oboru a jejich tvorbou přímo na čerstvém vzduchu, off-line a přesto bezpečně.

Při procházce směrem k Vyšehradu od stejnojmenné stanice metra se nezapomeňte na chvíli zastavit u prosklených buněk při promenádě před KCP. Ve venkovní galerii na vás čeká několik skleněných děl z ateliéru skla Vysoké školy Uměleckoprůmyslové v Praze, ale také móda, hračky od Tititi, dřevěné stoly od Jakuba Březiny a nábytek od značky Triant.

Vystavující: Anna Jožová, František Jungvirt, Dominika Petrtýlová, Vlastimil Šenkýř, Tereza Talichová (Tititi), Jakub Březina, Barbora Kotěšovcová, Otakar Šenkýř, Lukáš Kuba, Triant, Asus.

Projekt vznikl ve spolupráci s Kongresovým centrem Praha a za podpory Koma design, Art district Vyšehrad a Sony.

Anna Jožová  

Studuje v Ateliéru skla pod vedením Ronyho Plesla na UMPRUM v Praze. Mezi lety 2016 a 2017 studovala v ateliéru Design keramiky pod vedením Antonína Tomáška na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem. Oboru keramiky a porcelánu se Anna věnovala již při studiu na Střední umělecké škole Václava Hollara. Svou tvorbu prezentovala v roce 2018 v rámci několika výstav (London Design Week, Czech Design Week, Glassfest Karlovy Vary). V posledních letech se soustavně věnuje zejména sklářské tvorbě a designu, přičemž kombinací různých, na první pohled nesourodých materiálů a klasických sklářských technik vytváří nové unikátní objekty.

František Jungvirt  

Student ateliéru skla na pražské UMPRUM, absolventem SOŠ v Třeboni, oboru malby skla. Ve své tvorbě se nejraději věnuje ruční malbě na sklo, ale také dalším řemeslným technikám. František ke své tvorbě dodává: "Pečlivě srovnaný štětec namáčím do kvalitně utřené barvy, kolem mne se line vůně terpentýnu, také pryskyřic a levandule, které v barvě nesmí chybět. Přikládám štětec na plochu skleněné vázy a ladným tahem vytvořím lupínek květu. Hodiny a hodiny práce, než je dílo dokonáno. Rád experimentuji s barvou. Kde je hranice mezi tradičním řemeslem a současnou malbou?"

Dominika Petrtýlová

Začínající sklářská výtvarnice, která se zaměřuje na design váz a malbu na sklo. Inspiraci nachází ve svém bezprostředním okolí - v přírodě, městě, ale i v lidech. Jejím, na první pohled patrným, koníčkem jsou 40. léta - móda, účesy, ale i veselý tanec lindy hop. Kdyby nestudovala sklo na UMPRUM jistě by se věnovala zoologii či botanice - miluje květiny a různé vodní potvůrky. Práce se sklem ji však naplňuje ze všeho nejvíce.

Vlastimil Šenkýř

Designér, který se ve své tvorbě zaměřuje na výrobu šperků ze silikonu, keramických a skleněných produktů. U všech tří zaměření zkoumá možnosti těchto materiálů pomocí různých pokusů a experimentů. Představuje svoji nejnovější tvorbu, dílo (CON)FUSING II.

TITITI

Umělecká dílna Tititi se soustředí na výrobu originálních dřevěných hraček, inspirovaných řemeslnou tradicí tvůrců jako Johann Schowanek, Minka Podhajská nebo Bohumír Čermák. Ruční výroba z českého dřeva povyšuje každý exemplář na svébytný unikát s nespornou uměleckou hodnotou. Zdánlivě dětská hračka se tak stává nadčasovým objektem, jehož  estetická hodnota nevyprchá ani v dospělosti. Výrobky Tititi touží jitřit fantazii a současně uchovávat vzpomínky vložené mezi dřevěné letokruhy.

Jakub Březina

K truhlářskými stroji jsem se poprvé setkal jako svářeč v mém prvním zaměstnání. Tehdy jsem toho o nich ještě moc nevěděl. Vyrůstal jsem ve městě obklopen sklem, sklárnami a skláři. To se tak vybízelo, že jsem ve sklárně také nakonec ještě několik let pracoval. Ke dřevu jsem přičichl až později. Přivedl mě k němu můj dobrý kamarád. Právě on mě hodně naučil. Dřevo mě očarovalo. Práce s ním mi dává něco víc. Mé spojení se dřevem se stalo tak intenzivním, až jsem si postavil dřevěný dům. Ta energie mě stále nabíjí. Cítím les, přemýšlím, kde asi strom rostl a jak dlouho.

Barbora Kotěšovcová

Studuje již čtvrtým rokem na Uměleckoprůmyslové škole v Praze v ateliéru Módní tvorby pod vedením MgA. Pavla Ivančice. Ve své práci se zaměřuje především na způsoby střihových konstrukcí. Využívá principy drapingu ale i klasických oděvních střihů. Forma je pro ní velmi důležitá, ale stejně tak i koncept, bez kterého by oděv nemohl vzniknout.

Triant

Nábytkové a interiérové inspirace do klasických i designových interiérů. Nábytek vyráběný na zakázku v rodinné firmě Triant i výrobky exkluzivních značek z celé Evropy.

Otakar Šenkýř 

Momentálně  studuji obor “Fashion design” v Institutu módní tvorby. Společně s designérkou Petrou Žižlavskou představují svůj projekt ve spolupráci se značkou ASUS.

LUKAS KUBA STUDIO 

Multidisciplinární Design Studio. Pražské designérské studio bylo založeno v roce 2016 Lukášem Kubou se specializací na design interiéru, produktů a identity. Soustředíme se na vizuální styl, citlivost a udržitelnost v našem přístupu a vážíme si dlouhodobé spolupráce v oblasti designu s podobnými lidmi, abychom posunuli naše vize dopředu.