Hnutí Black Lives Matter urychluje návrat uměleckých předmětů ze západních muzeí

12. 11. 2020ČTK Infoservis

Nigérie očekává, že už příští rok získá zpět ze západních muzeí a od soukromých sběratelů více takzvaných beninských bronzů. Tisíce artefaktů odvezli z někdejšího království Benin, jež se nacházelo na území dnešní Nigérie, v roce 1897 britští vojáci. Guvernér nigerijského státu Edo je přesvědčen, že celosvětové protesty proti rasismu pomáhají kampaním za návrat uměleckých předmětů odcizených v koloniální éře, píše Reuters.

"Celé hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) jednání dodalo naléhavosti," řekl agentuře Godwin Obaseki, jenž stojí v čele nigerijského státu Edo, kde se království nacházelo. Guvernér dodal, že v současné době úřady vedou několik jednání o návratu artefaktů.

Beninské bronzy, které jsou ve skutečnosti vyrobeny z mědi, se nacházejí v muzeích a sbírkách od Německa přes Spojené státy po Nový Zéland. Největší kolekce je v Britském muzeu v Londýně. To podle agentury Reuters dlouho odolávalo volání po návratu artefaktů do Nigérie.

Globální protesty proti rasismu, které vyvolala smrt černocha George Floyda při policejním zásahu v americkém Minneapolisu, však přiměla západní země přehodnocovat svou koloniální minulost a podle Obasekiho napomáhají při hledání kompromisů ohledně návratů odcizených uměleckých předmětů.

Nigérie už pro beninské bronzy také plánuje místo, vystavit je chce v budoucím muzeu západoafrického umění v metropoli státu Edo, které by mělo vzniknout do roku 2025. Jejich vystavení v nigerijské instituci nyní projednává několik západních muzeí, mezi nimi i Britské muzeum. To zatím nechtělo specifikovat kolik a kterých artefaktů se v tam objeví, jelikož jednání pokračují.

Obaseki podotkl, že jeden soukromý sběratel letos v srpnu už jednu skulpturu Nigérii vrátil a další čtyři podobný krok zvažují.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK