do 30. 11. / Podávání návrhů na sekce 7. sjezdu historiků umění

Uměleckohistorická společnost vyzývá k podávání návrhů na sekce 7. sjezdu historiků umění

Téma: Infrastruktury (dějin) umění

Konání sjezdu: září 2021

Jazyk: čeština, angličtina

Infrastrukturami rozumíme sítě vazeb, které často zůstávají skryté za samotným uměním, architekturou a designem, podmiňují jejich vznik, výklad i recepci. Infrastrukturami (dějin) umění tak mohou být instituce, které tvoří podpůrný systém, v němž dějiny umění i tvorba samotná fungují (např. ústavy, školy, muzea), nejrůznější platformy, v nichž se umělci, architekti nebo historici umění sdružují (výstavní a jiné projekty, spolky a skupiny), ale také formy výměny zkušeností (například sympozia, konference a různé tiskoviny). Mohou jimi být ale i méně institucionalizované vztahy, které propojují autory mezi sebou, nebo umožňují recepci děl (například technologie). Za důležité považujeme metodologické otázky, stejně jako zkoumání rámců a infrastruktur, které jsou příbuzné jiným oborům (antropologii, estetice a filozofii, historii, archeologii).

Infrastruktura (dějin) umění není jen pasivní podporou pro práci historiků a umělců, lze o ní uvažovat jako o aktivním činiteli a je také silným mocenským nástrojem, jak v roce 2013 v přednášce sympozia Former West upozornila Irit Rogoff. Je velký rozdíl mezi tím, jestli jsme součástí infrastruktury a v našem bádání a tvorbě využíváme fungující podpory, nebo zda si infrastrukturu sami vytváříme.

Návrhy sekcí, prosím, formulujte v rozsahu maximálně 900 znaků. Vítány budou takové návrhy, které umožní setkávání výzkumu věnovaného různým geografickým i historickým obdobím i badatelů odlišného metodologického zaměření.

Termín na podávání návrhů: do 30. 11. 2020

Své návrhy prosím posílejte e-mailem na adresu výboru UHS: vybor@dejinyumeni.cz.