Mexický prezident požaduje navrácení historických artefaktů do zemí původu

26. 10. 2020ČTK Infoservis

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador chce požádat OSN, aby pomohla s navracením historických artefaktů z muzeí v různých koutech světa do zemí jejich původu. Podle něj jde o součást historického dědictví, které se stalo součástí kolonialistické politiky. A ta už v dnešním světě nemá místo, řekl dnes podle místních médií na pravidelné tiskové konferenci mexický prezident.

"Je to velké pirátství a země, které ty věci mají, je nechtějí vrátit," prohlásil López Obrador. Podle něj by měly země, z nichž dané artefakty pocházejí, mít minimálně právo je vystavovat jako zápůjčky. "Když jsou v zahraničních muzeích, mohou si je tam jezdit prohlížet elity zemí, odkud předměty pocházejí, ale ne prostý lid," dodal levicový prezident, který před měsícem opět vyzval Španělsko a katolickou církev, aby se omluvily domorodému obyvatelstvu Mexika za dobývání Ameriky.

Mexický prezident také dnes novinářům sdělil, že zatím neví, zda byla úspěšná nedávná cesta jeho manželky, historičky Beatriz Gutiérrezové. Ta navštívila tento měsíc mimo jiné Itálii, Francii, Vatikán a Rakousko, kde se snažila přesvědčit představitele těchto zemí k zapůjčení děl na velkou výstavu do Mexika. Ta má příští rok připomenout 500 let od dobytí Aztécké říše Španěly a 200 let od vyhlášení mexické nezávislosti.

K nejvzácnějším předmětům, které Mexiko pro tuto výstavu žádá zapůjčit, je vzácná čelenka posledního aztéckého vládce Moctezumy II. Zlatem a stříbrem vykládaná 500 let stará čelenka z barevného peří je nyní ve sbírkách vídeňského muzea, které ji odmítá půjčit s tím, že je příliš křehká a při převozu do Mexika by mohla být poškozena.

Také vatikánský zástupce v Mexiku o víkendu uvedl, že půjčit historické předměty ze sbírek Vatikánu bude vzhledem k tamním zákonům obtížné.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK