TZ: Duo Neone: Michal Cimala a Michal Škapa

21. 10. 2020Artalk Infoservis

Duo Neone: Michal Cimala a Michal Škapa / kurátor: Jan Kudrna / Trafo Gallery / Praha / 16. 10. - 27. 11. 2020

Trafo Gallery vystavuje světelné neonové instalace dvou známých malířů a sochařů Michala Cimaly a Michala Škapy. Online vernisáž proběhne ve čtvrtek 15. října 2020 od 19.00. Výstava je doprovodným programem festivalu SIGNAL. Více informací na www.trafogallery.cz.

Stálá dvojice post street-artových autorů představí sérii prací založenou na principu neonu. Ačkoli pro oba autory není neon jako médium ničím novým, oba premiérově představí ucelené série prací, které jsou založeny na specifických vlastnostech tohoto vzácného plynu. Médium neonu a především jeho vlastností jde do kontrastu s oběma autory. Pro intenzivní záři neonu je potřeba ho izolovat. V případě díla Michala Škapy a Michala Cimaly jde o pravý opak. Naturel a energie obou autorů je invazivní a pro mnohé až nakažlivá. Inertní, nenápadný, přesný a jasně definovaný prvek neonů se v tvorbě a rukou této dvojice mění v expresivní nástroj určený publiku, životu a vůbec všem, kdo o to bude stát. Vzniká jakýsi oxymorón. Skoro bychom mohli říct, že slunce bude v Trafo Gallery „vycházet na západě“ a „zapadat na východě“.

Ve venkovním prostoru před Trafo Gallery chystají autoři site specific objekt z nastřádaných neonových prvků. Z fragmentů vznikne nová recyklovaná sestava, jejíž princip navazuje na letošní téma Signalu.

Výstavu doprovodí dvojjazyčná publikace shrnující dosavadní tvorbu obou autorů na pomezí malby, sochy a světelných objektů, doplněná o rozhovor kurátora Jana Kudrny s oběma autory.

Online vernisáž: čtvrtek 15. října od 19.00.

Výstava potrvá do 27. listopadu 2020.

Děkujeme partnerům výstavy: Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hlavního města Prahy, Canadian Medical, ALEF, Seadon, Art District 7, Radio 1 a Wine4You.