Od pondělí budou zavřená také muzea, galerie a památky

8. 10. 2020ČTK Infoservis

Od pondělí jsou v Česku na 14 dní zakázány návštěvy muzeí, galerií, výstav, hradů a zámků a podobných historických a kulturních objektů. Zavřené do neděle 25. října budou muset být také hvězdárny a planetária. V přehledu nových omezení to dnes na twitteru uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Opatření mají sloužit ke zpomalení šíření epidemie covidu-19.

Foto: archiv Národní galerie Praha

Sníží se také limit pro účastníky náboženských akcí. Od pondělí bude maximálně deset lidí, oznámil Prymula. Dosud to od začátku tohoto týdne bylo 100 lidí. Při obřadech mají lidé dodržovat rozestupy a nemají zpívat.

Už na tiskové konferenci po jednání vlády Prymula oznámil i jiná omezení pro kulturu. Zákaz otevřít se podle něj od pondělka na dva týdny týká prakticky všech kulturních událostí, zavřít se musejí například divadla a kina. V České televizi (ČT) Prymula řekl, že otevřené z kulturní oblasti zůstanou jen knihovny a knihkupectví.

Do pondělka zatím platí nynější režim, ve kterém mohou divadla hrát, ovšem bez přestávek na občerstvení. V jednom sále může být aktuálně maximálně 500 lidí s rouškami, stejně jako v kinosále. Nesmí se ale hrát opera a další představení s převahou zpěvu, zpívat se nesmí ani ve školách či v kroužcích nebo jiných spolcích.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK