Praha připravuje nový systém správy grantů

7. 10. 2020ČTK Infoservis

Pražský magistrát připravuje nový systém pro správu grantů a finanční podpory, které každoročně poskytuje. Systém má zefektivnit a zrychlit systém zpracování žádostí a úředníkům zjednodušit a zrychlit jejich práci. Žadatelům zase usnadní podávání žádostí o dotaci. Nový systém by měl fungovat přes magistrátní web Portál Pražana a využíván by mohl být již v příštím roce. Vznik systému dnes projednal magistrátní výbor pro kulturu a cestovní ruch.

Současný systém, který magistrát používá, je zastaralý a nevyhovující a není provázán s dalšími systémy. Některé informace musí úředníci stále ručně přepisovat. V systému jsou navíc podle Jana Petra z kanceláře primátora zaneseny nesmyslné údaje a podporu zajišťuje jediný člověk, což postup zpracování žádosti zpomaluje.

Na portálu Pražana by tak nově měly fungovat tzv. inteligentní formuláře, které budou moci žadatelé snadno modifikovat. Portál by se zároveň automaticky postaral o identifikaci žadatele, zajistil by odpověď nebo zpracoval přílohy. Následně by byly žádosti vyhodnoceny externími hodnotiteli, kteří by přidali informace zpět do systému a vše by se následně spojilo. Veškeré informace by byly přístupny přes tzv. datahub, který město nyní připravuje.

Podle prezentace předložené na jednání výboru by letos v listopadu a prosinci měly být dokončeny analýzy a začátkem roku 2021 by se uskutečnila implementace formulářů do Portálu Pražana. Následně by data padala do zmíněného datahubu. V květnu příštího roku by pak mohl být systém hotov. "Technicky je možné, aby to bylo v druhém kvartálu 2021 hotovo a k dispozici," řekl Petr.

Na kolik vznik systému vyjde, neřekl. Podle Petra ale úředníci ztrácí velké množství času už jen zmíněným ručním přepisováním dat. Náklady se tak městu podle něj časem vrátí.

Systém bude sloužit nejen pro oblast kultury, ale rovněž pro granty pro sport, zdravotnictví nebo v sociální oblasti.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK