TZ: Šedesát současných designérů bude nově zastoupeno ve sbírkách Moravské galerie

Šedesát současných designérů bude nově zastoupeno ve sbírkách Moravské galerie / Brno / 22. 9. 2020

Moravská galerie vyhlásila na začátku léta open call na nové akvizice designu od roku 1989 do současnosti. Počátkem září se sešlo celkem 586 přihlášek od 268 designérek, designérů a studií v hodnotě 21 451 365,- korun. Během pátečního zasedání nákupní komise složená z předních odborníků na design a módu vybrala ke koupi 68 realizací z oblasti produktového designu, módy, šperku a grafického designu v celkové částce 2,5 milionu korun. Galerie tak zamýšlí zásadním způsobem rozšířit sbírky rekonstruovaného Uměleckoprůmyslového muzea a zároveň podpořit designéry v kritickém období pandemie. 

Moravská galerie plánuje otevřít rekonstruované Uměleckoprůmyslového muzeum v červnu příštího roku. Součástí bude expozice reflektující podobu a funkci předmětů v každodenním životě člověka od 19. století až do současnosti, přičemž současné podoby designu jsou ve sbírkách, nejen Moravské galerie, zastoupeny velmi zřídka. „Moravská galerie začala díky spolupráci na výstavních projektech sbírat současné designéry před 5 lety, do té doby byl nákup tzv. užitého umění posledních třiceti let nulový,“ jak upozorňuje ředitel Moravské galerie Jan Press a dodává: „Proto jsme se rozhodli formou otevřené výzvy oslovit současné designéry a tento deficit napravit. Open call nám pomohl docílit transparentnosti poptávky a přímé pomoci v období pandemie bez předchozí subjektivní selekce. Výsledky této výzvy budou po otevření nových expozic jejich klíčovou součástí.“

Dvaceti pěti členná porota složená z nákupní komise galerie a odborné nezávislé poroty hodnotila díla ve dvou kolech, přičemž přihlížela na kvalitu, cenovou dostupnost ale také nepostradatelnost ve sbírkách Moravské galerie. Za odbornou veřejnost zasedala v komisi Klára Peloušková, teoretička a pedagožka na pražské UMPRUM, ředitelka Designbloku Jana Zielinski, redaktorka kulturních rubrik Karolína Vránková či šéfredaktorka ELLE Valentina Nízká. Za nákupní komisi Moravské galerie se výběru zhostila kurátorka Uměleckoprůmyslového muzea v Praze Lucie Vlčková, předsedkyně českého výboru ICOM Martina Lehmannová nebo kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek.

Finální výběr zahrnuje celosvětově uznávané autory, jako je Milan Pekař, Luboš Drtina či Jiří Pelcl, který s Moravskou galerií spolupracuje na plánované výstavě zahájené v červnu příštího roku. Často se jedná o díla unikátní, nesériově vyráběná, ale také již kvalitativně zhodnocená prestižními designérskými cenami, jak podotýká prorektor AMU a člen komise Filip Suchomel: Tím, že se do sbírek dostanou i autorsky unikátní díla jednotlivých designerů, zároveň často oceněna v anketě Czech Grand Design, je přínosem a věřím, že současné ikonické předměty budou vnímány podobně i za několik desetiletí.“ Mezi novými akvizicemi, které se staly ikonickými relikty současnosti, jsou lahve a hračky od Jana Čapka, ilustrace architektury od Jana Šrámka a Veroniky Vlkové, plstěné klobouky Sofie Samarevy či obruče brýlí Nastassia Aleinikava. Zajímavou podobu sbírky bude také tvořit nová ilustrace a kresba posledních let, která se propisuje na výšivkách z dílny BRO., porcelánu Kláry Šumové či ilustracích Nikoly Logosové. Největší zastoupení mají ve finálním výběru tito mladí designéři, jak pozitivně hodnotí Jiří Macek: „Jsem rád za výrazné zastoupení mladých autorů, kterým může dodat sebevědomí a odhodlaní při realizaci dalších produktů, což je strašně dobře. Výrazných mladých talentů má český design docela dost, ale občas se bohužel rozpouštějí v nelehké realitě průmyslových a obchodních vztahů. Moravská galerie bude jedním z mála vlastníků jejich prvních výrazných kroků.“

Jistou pozici ve vybraných dílech zastávají právě mladí tvůrci, jejichž materiálové a myšlenkové postupy jsou v zásadách sociálního, udržitelného a ekologického designu, jako například projekt Metrář, módní návrhářky Maria Nina Václavková, Barbora Procházková, Lucie Trejtnarová nebo designérské duo Herrmann&Coufal.

„Jsem přesvědčena, že se nám podařilo vybrat pevný základ pro budoucí sbírku současného českého designu, která Moravskou galerii zařadí mezi nejprogresivnější sbírkové instituce u nás,“ hodnotí finální výběr členka poroty Eva Slunečková, novinářka a vedoucí časopisu ELLE Decoration. Ten bude poprvé prezentován na letošním Designbloku v Klášteře svatého Gabriela 7.–11. října, který pořádají Profil Media, partner Moravské galerie a této designové výzvy.