TZ: Světlocit a Laboratoř umění a spolupráce. Revoluce ve světě volnočasového kreativního vzdělávání dětí

Světlocit a Laboratoř umění a spolupráce. Revoluce ve světě volnočasového kreativního vzdělávání dětí / Praha / 14. 9. 2020

S podzimním semestrem přichází vzdělávací centrum Vzletná s převratnými kroužky pro školní děti, které rozvíjejí kreativní myšlení a přístupy. Centrum, které se bezmála dva roky věnuje dalšímu kreativnímu vzdělávání jak dětí, tak i dospělých, otevírá na podzim kurzy Světlocitu nebo Laboratoř umění a spolupráce. Kroužky, které začínají v půlce září, povedou zkušení profesionálové a umělci, kteří současně pracují na vlastních uměleckých projektech a jinak autorsky tvoří. Náplň a zaměření kurzů jde zcela proti zažitým zvyklostem a představě o volnočasovém kroužku. 

Pro většinu rodičů je synonymem kreativního vzdělávání kresba a malba s použitím těch nejběžnějších prostředků, jako jsou pastelky, tužky, štětce a barvy. „My ale víme, že většina dětí je kreativních, přestože jim kresba a malba nic moc neříkají. Na druhou stranu i těm dětem, které rády kreslí a jinak tvoří, by jistě prospěly další způsoby a možnosti tvůrčí práce,“ říká jedna ze zakladatelek vzdělávacího centra Vzletná Klára Hájková a dodává: „U nás děti mohou pracovat se světlem, jakožto médiem, nebo vymýšlet hudbu a pracovat se zvukem k animovanému filmu. Mohou pracovat na svých osobních uměleckých projektech v nejrůznějších oblastech pod vedením profesionálů.“

A jakou náplň tedy kurzy s téměř tajuplnými názvy nabízejí?

Světlocit aneb rozsviť, zhasni, zablikej slibuje dětem podrobné zkoumání světla. Hned na začátku zabrousí děti spolu s lektory do světa fyziky. Budou se bavit o tom, co to vlastně světlo je, jak vzniká a zkoumat proměnu světla, když se potká s mlhou nebo vodou. Budou se zabývat uměleckými obory, kde hraje světlo klíčovou roli. Část kurzu tak stráví v divadelním zákulisí a hledišti. S fotoaparátem v ruce budou sledovat, jak fotka vlivem světla mění nejen atmosféru. A nakonec vezmou do ruky i kameru. Budou vyrábět světelné meče, stínítka, cameru obscuru nebo třeba lampiony. Kurz povede dvojice výrazných umělců - Tereza Bartůňková a Kryštof Hlůže.

V Umělecké laboratoři se děti ocitnou v improvizovaném, na půl reálném světě výroby animovaného filmu. Děti si v rámci filmového štábu najdou svoji profesi, která je bude bavit a které se budou věnovat. Někdo může pracovat na scénáři, někdo bude kameraman, někdo bude kreslit a vymýšlet scénu a loutky, jiný je bude podle návrhu tvořit. Postupně děti začnou chápat, že existují termíny a že bez spolupráce a hledání kompromisů film vzniknout nemůže. Lektorkami kurzu jsou nadšené animátorky, ilustrátorky Hanna Kovtun a Patricie Čmíková, přičemž Patricie je současně studentkou pedagogické fakulty.

Kromě těchto netradičních kroužků se na Vzletné opět otevírají již tradiční Kluby malých ilustrátorů a komiksáků vedené výtvarnicemi a ilustrátorkami Klárou Zahrádkovou a Juliánou Chomovou a současně je připravena i Animační dílna, která je pod vedením výrazné ilustrátorky a animátorky Anny Mastníkové čím dál víc oblíbená.

O lektorech:

Tereza Bartůňková se po skončení magisterských studií scénografie alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU věnuje uměleckým projektům v rozličných oborech. Eklekticky proplouvá mezi světem ilustrace, divadla a hudby. Spolupracuje na projektech v předních českých divadlech (Laterna Magika, Divadlo Archa, Divadlo v dlouhé) i v menších experimentálních podnicích (Alfred ve dvoře, Divadlo X10, Loď Tajemství). Světelné atmosféry vytvářela pro sérii celonočních koncertů ambientní hudby Silent_Night v Divadle Ponec, ale také jako součást scénografií pro dětská představení (Záhada hlavolamu -Divadlo Minor, Nekonečný příběh - Divadlo Lampion, Až na Dřeň - Divadlo X10). Vedle osvětlování se zabývá kresbou a grafikou. Letos vyšla její první ilustrovaná kniha (Fimfárum – Albatros). Její rozhýbané ilustrace můžete vidět v animovaných projekcích v inscenaci Zahrada na Nové Scéně Národního divadla.

Kryštof Hlůže je kameraman, umělec a light designer. Je absolventem Ateliéru fotografie na UMPRUM, aktuálně studentem kamery na FAMU. Kryštof je zakladatelem zážitkových koncertů Dietl Archive a elektronického labelu Polygon, jenž jako jeden z prvních přišel s ideou koncepčního zážitku, založeného na silné atmosféře. Jeho film Olga (2017) byl vybrán jako jeden z tři nejlepších snímků prvního ročníku FAMU a následně promítán na festivalu Kamera Oko a AFO. V roce 2018 byli s Valentýnou Janů oceněni hlavní cenou na festivalu PAF za snímek Is Your Blue Same as Mine. Další zajímavé snímky, které byly k vidění v poslední době v kinech jsou například film Viva Video, Video Viva (rež. Adéla Komrzý, 2019), na němž pracoval, jako kameraman, nebo Moréna Rex (rež. Marie Lukáčová 2019), který byl oceněn jako nejlepší experimentální film na festivalu Jihlava 2019. V současnosti se věnuje přípravě dvou celovečerních filmů a s duem Luxfer i výrobě netradičních světel.

Světelné duo Luxfer, Tereza Bartůňková a Kryštof Hlůže, se nejraději vyjadřuje prostřednictvím média světla, s jehož pomocí vytváří efemérní atmosféru, která dokáže člověka přenést do vnitřní krajiny vlastního podvědomí. Vnímání světla je naprosto zásadní pro divadlo, film, hudbu… život.  Tento “světlocit” bychom rádi sdíleli s malými návštěvníky tohoto magického workshopu. Poprvé jako Luxfer spoluvytvořili světelný design pro výjimečný venkovní ambientní koncert na Velodromu Třebešín v létě 2019  a od té doby spolupracovali na dalších světelných projektech. Rádi by se mimo jednorázové performance zaměřovali na dlouhodobé projekty, spojených se světlem.

Patrícia Čmiková je absolventkou magisterského studia Učitelství výtvarné výchovy na Univerzitě Palackého v Olomouci. Bakalářský program studovala na Univerzitě Karlově. Před časem absolvovala půlroční zahraniční studium na Via Universit College v Dánsku, kde se věnovala využití animace ve vzdělávání jakožto prostředku k učení týmové spolupráce a rozvoji emoční inteligence. Na toto téma později vedla v zahraničí workshop pro vysokoškolské studenty. Ve vlastní autorské tvorbě se kromě animace věnuje zejména novým médiím, kresbě, malbě a hudbě. V popředí Patriciina zájmu je výuka a vzdělávání v uměleckých disciplínách. Je lektorkou animace v Domě dětí a mládeže na Opatově v Praze a pravidelně organizuje a vede tábory animované tvorby.

Hanna Kovtun je studentka magisterského studia Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara na Západočeské univerzity v Plzni. Věnuje se Ilustraci a knižní vazbě a tvorbě. V současné době pracuje na vlastní interaktivní pop-upové knížce Alphabet. Považuje se za hudební experimentátorku. Připravovala hudbu k loutkovému filmu Zima Tomáše Červeného, se kterým společně připravují další film. Většinu svého času věnuje práci s dětmi, organizuje pro ně kroužky a workshopy, ve kterých učí komiks, storyboard a animaci.

O Vzletné

Vzletná vznikla na podzim v roce 2018. Od té doby realizovala desítky kurzů, workshopů, přednášek a jiných zajímavých akcí. Založily ji Nadia Sheshuková, ředitelka a zakladatelka festivalu LUSTR a Klára Hájková, počítačová grafička a výtvarnice. Kreativní (epi)centrum Vzletná je místo pro vaše (další) umělecké vzdělávání, rozvíjení tvůrčího potenciálu (dospělých i dětí) a (krásný) prostor plný (vzájemné) inspirace. Pořádají se zde semestrální kurzy kreativních oborů pro dospělé i děti, workshopy s profesionály ve svém oboru, přednášky a komunitní akce. Prostor je možné si rovněž pronajmout. Obory zájmu jsou především ilustrace, digitální animace a postprodukce, multimédia, grafické techniky, komiks, autorská kniha, fotografie, tvůrčí psaní a příprava dětského časopisu Holubet. Důraz je kladen na kvalitní lektory, individuální přístup, otevřenou komunikaci a podporu.