TZ: První výstavou Pohled do okna pražskou Divadelní ulici oživila nově otevřená outdoorová galerie Fasáda

První výstavou Pohled do okna pražskou Divadelní ulici oživila nově otevřená outdoorová galerie Fasáda / Praha / 21. 9. 2020

Fasáda je název mimořádného výstavního prostoru, jenž vznikl za cílem propagace současného českého umění a oživení nejen poškozené fasády domu v Divadelní ulici. Záměrem debutující výstavy Pohled do okna, která byla v sobotu 19. 9. 2020 slavnostně zahájena, je komunikace s divákem a konfrontace rezonující mezi dílem a osobně nabytou zkušeností každého z nás. Svou volnou vizuální reflexí na stejné téma se do konceptu zapojilo 14 vyhledávaných umělců současné generace od Miloše Šejna či Veroniky Šrek Bromové přes Jakuba Špaňhela až po Sofii Švejdovou.

Výstava byla v sobotu zahájena v rámci oficiálního programu sousedských slavností Zažít město jinak na Smetanově nábřeží pod kurátorským vedením Markéty Musilové a patronací hostujícího multikulturního prostoru domu SmetanaQ. Ve snaze podpořit generační i genderovou diverzitu, coby jednu z hlavních myšlenek filozofie galerie, kurátorka ke spolupráci přizvala 7 žen a 7 mužů z řad českých výtvarných umělců napříč různými kariérními fázemi. „Neméně důležitou úlohu ve výběru sehrálo i vzájemné fungování tvorby vyplývající z mých předchozích zkušeností a potenciál fungování jejich děl v tomto neobvyklém prostoru,“ přibližuje kurátorka. Jako parafrázi na pražský orloj a součást openingu připravili vystavující umělci také performance.

„Co se odehrává za okny našich domácností? Jací jsme v soukromí, a jak jiní jsme mimo něj? Co o nás a našich vazbách s nejbližšími prozradilo nedávné období nařízené karantény?“  Výzva k zamyšlení o těchto otázkách, vyjádřené skrze široké výtvarné spektrum, se stala společným jmenovatelem pro díla těchto čtrnácti českých umělců a umělkyň. Autorům byly předány desky o velikosti 2 m × 1 m s finančním příspěvkem na materiál potřebný k realizaci. Finálním výstupem se stala velkoformátová díla podpořená autentičností výstavního prostoru, která našla své umístění v okenních torzech domu.

Fasáda si i do budoucna klade ambici nabídnout tento netradiční prostor k propagaci současného českého umění a pokusit se tímto způsobem oživit nejen výbuchem poškozenou zeď domu v Divadelní ulici, ale i  jeho širší okolí. I přes práci s externím prostředím, které pro prezentaci tohoto typu umění nenabízí ideální podmínky, současný spolumajitel domu Jozef Onderka ve spolupráci s Markétou Musilovou plánují výstavní program, jenž se bude obměňovat dvakrát ročně. I nadále se bude jednat o práci s převážně apolitickými tématy, různými umělci i výtvarnými technikami, které mají tento veřejný prostor zkrášlovat.

SmetanaQ je spolupořadatelem akce Zažít město jinak 2020 na Smetanově nábřeží. Jedním z hlavních cílů těchto sousedských slavností je dlouhodobé oživování a posilování lokálních komunit. „Nápad zvelebit jinak nehostinné místo, jakým je dnes ulice Divadelní, se nám velmi zalíbil, a s kurátorkou nově vzniklého konceptu Fasáda tak máme mnoho dalších nápadů i do budoucna,“ dodává Jozef Onderka.

SmetanaQ je dům na Smetanově nábřeží v centru Prahy, kde se setkávají lidé, jež spojuje zájem o kulturu, umění a design. Součástí konceptu budovy jsou prostory výstavní galerie zasvěcené umění a designu, které disponují třemi citlivě zrekonstruovanými sály s výhledem na panoráma Pražského hradu a Petřín. V prvním patře se nachází prostor pro začínající umělce a designéry v podobě sdílených ateliérů a prodejního prostoru SmetanaQ Showroom. Zde se mohou návštěvníci setkat s návrháři a designéry na jednom místě, přímo tam, kde jejich práce vzniká. Srdce domu tvoří rodinný podnik SmetanaQ Café a Bistro. Společně s ním se v přízemí budovy nachází koncept store zaměřený na prodej současného českého designu a módy i produktů pod jeho vlastní značkou Deelive.

Fasáda se nachází na křižovatce ulic Krocínova a Divadelní a od neděle 20. 9. 2020 je možné ji navštívit kdykoliv.

Vystavující umělci:

Veronika Šrek Bromová, Veronika Drahotová , Roman Franta, Lukáš Miffek, Petra Nováková Ondreičková, Michal Ožibko, Petr Písařík, Magdalena Rajnohová, Julius Reichel, Lu Jindrák Skřivánková, Miloš Šejn, Jakub Špaňhel, Sofie Švejdová, Yvonne Vácha