V Desfourském paláci vzniknou výstavní prostory či kavárna

17. 9. 2020ČTK Infoservis

V pražském Desfourském paláci v ulici Na Florenci vzniknou nové výstavní prostory nebo kavárna. Prázdný palác, který je ve špatném stavu, dostalo do správy Muzeum hlavního města Prahy (MHMP). Rozhodli o tom dnes pražští zastupitelé. MHMP se potýká s nedostatkem výstavních prostor. Palác, který je památkově chráněn, se nachází nedaleko jeho hlavní budovy na Florenci. Zřizovatelem MHMP je hlavní město.

Muzeum se dlouhodobě potýká s nedostatkem výstavních prostor. "V tomto objektu předpokládá umístit expozici dějin Prahy 19., 20. a začátku 21. století včetně dějin první a druhé světové války a dějin totality," píše se v materiálu schváleném zastupiteli. Součástí by byla také kavárna či restaurace, ze kterých by mělo muzeum část peněz na provoz.

Do paláce by se přestěhovalo ředitelství muzea a vzniklo by zde provozní zázemí. Nastěhovalo by se sem asi 60 zaměstnanců. Vedení muzea nyní sídlí v domě v Kožné ulici, kde je město spoluvlastníkem. Objekt je ale zatížen 14 soudními spory, které muzeum vede od roku 2006, a to o určení výše úhrady za užívání prostor v celkové žalované částce 14,5 milionu korun a příslušenství 9,8 milionu.

Ještě než se do paláce muzeum nastěhuje, bude nutné jej kvůli špatnému stavu opravit. Rozsah a cena rekonstrukce zatím nejsou známy. Magistrátní odbor kultury a cestovního ruchu zajistí studii revitalizace.

Desfourský palác byl postaven v pozdně klasicistním stylu v letech 1845 až 1847. Architektem byl Josef Kranner, který jej vybudoval pro hraběte Desfours-Walderode. Uvnitř se částečně zachovaly původní interiéry, trojramenné vysuté mramorové schodiště, mozaikové parketové podlahy a další cenné předměty jako lustry, vitráže a kachlová kamna.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK