TZ: Kultura na křižovatce: Jak chceme spolupracovat ve východní Evropě? Východoevropská bienále zvou na online symposium

Kultura na křižovatce: Jak chceme spolupracovat ve východní Evropě? Východoevropská bienále zvou na online symposium / Praha / 17. 9. 2020

Živě streamované symposium Aliance východoevropských bienále (East Europe Biennial Alliance, EEBA) se koná v pátek 18. září 2020 a je věnované vzájemným vztahům institucionální spolupráce, dekolonizace, ekologie a technologií, a také celospolečenským změnám, kterým kulturní instituce čelí mj. v důsledku aktuální koronavirové krize. Symposium se bude vysílat živě na online kanálech hostitelského bienále Ve věci umění (VVUMOA), které je spolu s Biennale Warszawa, Kyiv Biennial a OFF-Biennale Budapest zakládajícím členem aliance EEBA.

„Co bychom měli v příštích pár letech nebo desetiletích od umění a uměleckých institucí očekávat? Jaká je jejich role v době zásadní společenské transformace? Proč tvoříme a vystavujeme umění, pro koho, a dává vůbec smysl dál používat stejné formáty a materiály jako dřív? Čemu by se umění mělo věnovat a co může změnit?“ ptají se organizátoři před plánovaným symposiem, které si klade za cíl naznačit nové cesty a úkoly institucí zaměřených na současné umění ve světě, který prochází zásadní proměnou.

„Bienále současného umění se staly důležitými prostředky pro hledání nových kontextů i publik pro současné umění. V tomto světle je záměrem Aliance posílit roli bienálí v utváření nových forem mezinárodní solidarity, rozšiřování společensko-politické imaginace a vývoji alternativních kulturních řešení. Nekompromisním propojováním estetiky a politiky chce Aliance bienálí vyprávět východoevropskému regionu nový sdílený příběh a nově definovat způsob, kterým kulturní instituce spolupracují,” dodávají pořadatelé.

Symposium proběhne v anglickém jazyce a bude se vysílat živě na facebookovém profilu bienále Ve věci umění. Stream začíná v pátek 18. září 2020 ve 12.00 SELČ a potrvá až do 16.30. Diváci se během streamu budou moci zapojit do diskuse. Průběh symposia bude zaznamenán a videozáznam bude zveřejněný a volně přístupný po skončení události. Více informací včetně programu jednotlivých příspěvků najdete zde.

Aliance východoevropských bienále uvádí online symposium

Kultura na křižovatce: Jak chceme spolupracovat ve východní Evropě?

18. 9. 2020, 12.00–16.30 (SELČ)

Účastníci/e

Tereza Stejskalová, Veronika Janatková, Dominika Trapp, Kateřina Smejkalová, Noemi Purkrábková, Zoltán Ginelli, Eszter Lázár, Eszter Szakács, Serge Klymko, Wolfgang Schwärzler, Vasyl Cherepanyn, Aleksandra Jach, Michał Dąbrowski, Bartek Frąckowiak and Marta Michalak.