TZ: Zdeněk Macháček

Zdeněk Macháček / Šablony a kódy´: Město v zahradách. Obrazy, instalace, objekty / kurátor: Leoš Lang / Galerie OPTIKA ZLÍN / 21. 9. 2020 - 5. 12. 2020

Zlínský rodák Zdeněk MACHÁČEK, věnuje se kresbě, grafice, malbě, fotografii, multimédiím a instalacím, vystavuje od roku 1977. Profesně se zabývá grafickým designem Vytvořil několik set realizací, získal mnoho ocenění. Spolupracuje s významnými kulturními institucemi i průmyslovými podniky. Je výtvarný redaktorem a členem redakční rady periodika Prostor Zlín / KGUVZ /. Je spoluzakladatelem Minigalerie 6.15 ve Zlíně, soustavně se podílí na tvorbě výstavních koncepcí několika galerií, zvláště v rámci regionu. Jeho články a díla byla publikována např. v Ateliéru, Revolver Revue nebo Prostoru Zlín. Jeho dílo je zastoupeno ve sbírkách Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně, Národní galerie v Praze, MUO Olomouc, Moravská galerie v Brně a v řadě soukromých sbírek v ČR i zahraničí. Je členem sdružení Mehedaha, Ohne Tittel a Zlínský okruh.

Pandán k výstavě GꝎZ  proběhne v GVCh, (Galerie Václava Chada, zlínský zámek, 40 let budovaná sbírka zlínského grafika Zdeňka Macháčka.)