Berlín vrátí na Nový Zéland ostatky dvou Maorů

5. 9. 2020ČTK Infoservis

Berlínské Etnologické muzeum vrátí Novému Zélandu dvě tetované a mumifikované hlavy maorských mužů, které mělo ve sbírkách déle než sto let. O navrácení těchto hlav známých jako toi moko z celého světa se Nový Zéland snaží již řadu let.

Žádost dostal Berlín loni od novozélandského národního muzea Te Papa, které je repatriacemi od roku 2003 pověřeno novozélandskou vládou. Maorské hlavy vlastní Nadace pruského kulturního dědictví (SPK), ke které Etnologické muzeum patří. Jedna byla získána v roce 1879, druhá v roce 1905.

"Toi moko byly vráceny již z řady muzeí po celém světě. Práce Te Papa je působivá. Jsem rád, že také my budeme moci přispět k nápravě bezpráví, když už ho nemůžeme vzít zpět," řekl šéf SPK Hermann Parzinger. Návrat hlav na Nový Zéland se uskuteční co nejdříve, přesný termín ale SPK nesdělila.

S návratem hlav souhlasí i Alexis von Poser z vedení Etnologického muzea, podle kterého se předci Maorů dostanou zpět do země svého původu.

V minulosti si rodiny zesnulých významných maorských představitelů nechaly vypreparovat jejich hlavy s obličejovým tetováním, které pak uchovávaly. O tyto hlavy se v 19. století během kolonizace zajímali sběratelé. Kvůli evropské poptávce byli v té době záměrně tetováni i otroci či váleční zajatci, kteří byli následně kvůli trofeji zabiti, uvedla SPK. Maoři to považují za znesvěcení symbolu, který toi moko v jejich kultuře představují.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK