TZ: Unplugged

Unplugged / kurátor: David Korecký / Galerie Rudolfinum / Praha / 13. 8. - 29. 11. 2020

Ručně vyráběné plakáty, bannery ze stanoviny nebo dřevěné stojany. To vše nastiňuje koncept výstavy UNPLUGGED ještě před vstupem do Galerie Rudolfinum.

„Hlavním tématem výstavy je environmentální uvažování,“ říká kurátor UNPLUGGED David Korecký a jedním dechem dodává, co si pod takovým uvažováním představit. „Jde o postoj, při kterém jsou kladeny otázky po vztahu a rovnováze mezi přírodními a umělými (kulturními) entitami. Nejde o vědní disciplínu jako je například ekologie, ale spíše jde o soubor otázek, na něž nelze jednoznačně odpovědět, ale které je podstatné si připomínat při každodenním počínání. Lze ho naplno vnímat jako celostní myšlení, zjitřenou citlivost ke světu, který nás obklopuje, jehož jsme součástí, jež vytváříme,“ vysvětluje Korecký.

Součástí výstavy, která využívá jen denní světlo, je například abstraktní obraz Overview umělkyně Patricie Fexové odkazující k emoci, kterou poprvé popsali astronauti při pohledu na Zemi z odstupu, malířsko-sochařská intervence umělkyně Lenky Vítkové nebo keramické objekty umělkyně Habimy Fuchs. Celkově do UNPLUGGED vytvořila site-specific projekty desítka umělců z ČR, SR, Rakouska a Belgie. Výstava je otevřena do konce listopadu. Vstup je volný díky Nadačnímu fondu Avast.

Setkat se s umělci zastoupenými na výstavě UNPLUGGED můžete během doprovodných programů, které si každý z nich autorsky koncipuje sám. Cyklus večerních akcí zahájí v úterý 15. září umělkyně Lenka Vítková.

V edukačním prostoru Artparku se mladší návštěvníci dozví v instalaci Vypni (to), zapni (se) zajímavosti o využití energie (nikoliv pouze té elektrické). V neděli 13. září můžete s dětmi navštívit opět nedělní kreativní dílnu, v říjnu zahájíme další ročník výtvarného kurzu pro děti od 7 do 12 let Artparking.