TZ: Nový kulturní projekt Art up spojí odvěké rivaly – Hradec Králové a Pardubice

Nový kulturní projekt Art up spojí odvěké rivaly – Hradec Králové a Pardubice / Galerie moderního umění v Hradci Králové / Hradec Králové / 2. 9. 2020

Hradec Králové a Pardubice od září propojí nový kulturní projekt. Tištěná mapa s přehledem kulturních akcí bude od září pod názvem Art up vycházet pravidelně každý měsíc. K dostání bude zdarma ve vybraných galeriích a kulturních institucích, infocentrech, kavárnách i obchodech s autorskou tvorbou.

Projekt Art up mapuje současné umělecké prostředí v Hradci Králové a Pardubicích a přináší přehled kvalitních kulturních akcí v této aglomeraci. Jádrem Art upu je galerijní svět obohacený o události z dalších uměleckých oblastí, jako je literatura, hudba či divadlo. Mapa vás zavede na jedinečná místa spojená s kulturou a uměním, představí kulturní tipy pro daný měsíc, zajímavé doprovodné programy pro děti i dospělé, workshopy, ale i skvělé kavárny a obchody s autorskou tvorbou.

Projekt Art up vznikl již v roce 2016 a v té době mapoval pouze dění v Hradci Králové, byl však na čas pozastaven. Nyní se jeho autorky, Petra Příkazská a Anna Štysová, rozhodly projekt pod záštitou Galerie moderního umění v Hradci Králové po letech oživit, rozšířit za hranice svého rodného města a symbolicky tak spojit dva odvěké rivaly – Hradec Králové a Pardubice.

Kulturní mapy se staly výrazným fenoménem. Art up navazuje na podobné zahraniční projekty jako je například Art Rabbit nebo berlínský INDEX. I ty mají za cíl zjednodušit veřejnosti přístup k informacím o kulturním dění. V českém prostředí je od roku 2008 k dostání turistická mapa ArtMap, která slouží jako praktický průvodce pro všechny, kteří se chtějí zorientovat v pražských a brněnských galeriích a výstavách.