TZ: Sto let od úmrtí výtvarného génia připomíná dokument Vizionář Modigliani

Sto let od úmrtí výtvarného génia připomíná dokument Vizionář Modigliani / Aerofilms / Praha / 1. 9. 2020

Portrét přesahující legendu. Tak by se dal shrnout další dokumentární snímek z cyklu Umění v kině. Zachycuje krátký, ale přesto bouřlivý život výjimečného avantgardního italského umělce a bohéma, který dosáhl popularity až po své smrti, kdy se jeho dílo začalo napodobovat po celém světě. Film Vizionář Modigliani vstoupí do českých kin už 14. září.

Říkalo se mu Dedo nebo Modi a jeho rodné Livorno pro něj bylo od začátku příliš malé. Proto se Amedeo Modiglianiho vydal nejdříve do Florencie, poté Benátek a nakonec ve 21 letech do Paříže, kde dal vzniknout legendě o svůdníku žen, alkoholikovi a tragickém malíři. Ve skutečnosti však skrýval svou nemoc a tíhnul k životu a umění.

Dokument Vizionář Modigliani sleduje jeho kroky po místech, která navštěvoval nejčastěji: ulice, náměstí, tržiště i hory a venkov. Vypravěčem příběhu je přitom možná trochu nezvykle Modiglianiho mladá žena a múza Jeanne Hébuterne, jež pouhé dva dny po jeho smrti v lednu 1920 spáchala sebevraždu.

Snímek doprovází originální skladby Maximiliena Zaganelliho a Dmitrije Mjachina, dvojice, která stála třeba už za hudbou k Odhalené Ermitáži, letos oceněné italskou cenou Stříbrná stuha pro nejlepší umělecký dokument.

Vizionář Modigliani završuje letní sérii dokumentárních filmů z výtvarného světa pod názvem Umění v kině, které obsahuje snímky Frida – viva la vida a Tajemní impresionisté.