TZ: Non-binary Madonna / Svěcení Mariánského sloupu - Performance Dariny Alster

Non-binary Madonna / Svěcení Mariánského sloupu - Performance Dariny Alster / Praha / 1. 9. 2020

Dne 2. 9. 2020 ve 14.00 h požehnáme Mariánskému sloupu na Staroměstském náměstí v Praze podle tradiční křesťanské liturgie a vztyčíme na místě prapor nebinární Madony. V době, kdy se konzervativní autority světa ohánějí náboženstvím a národem, snaží se omezovat práva žen, navracejí je na “jejich místo” mimo rozhodovací procesy a znásilňují celou zemi, chceme vrátit spiritualitě její vlastní hlas. Přejeme si, aby znovu mluvila za utlačované, aby hovořila jazykem porozumění a lásky.

Znovu vztyčený Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze je neuralgickým bodem politických sporů. V rámci společenské debaty se pak i Madona stává symbolem neblahé expanze ultrakonzervativních až klerofašistických proudů katolické církve do veřejného a politického prostoru.

Nesouhlasíme s oficiálním přístupem katolické církve, reprezentované kardinálem Dukou, která se názorově přibližuje Polsku, ať už ve věci Istanbulské úmluvy, práv žen na potraty, nenávistným přístupem k LGBTQ menšinám nebo otázce klimatické krize. To, kam tato politika prorůstání státu a církve vede, jsme mohli všichni vidět například v nedávné kampani polského prezidenta, kdy se z LGBTQ lidí stal terč nenávisti a politických útoků.

Stále utahující se totality, vytěžování pralesa a rostoucí xenofobii a homofobii si nelze nebrat osobně.

Tvář nebinární Madony je tváří ochránkyň a ochránců lesů a pralesů, kteří při jejich obraně zemřeli - např. indiánského ochránce amazonského pralesu Paula Paulina Guajajara a dalších, stejně jako tváří aktivistek a aktivistů, kteří bojují za práva žen a LGBTQ a jsou neprávem vězněni jako například ruská malířka Yulia Tzvetkova, které hrozí šest let natvrdo za kresbu vulvy.

Spolu s některými církevními proudy – ať už Leonardem Boffem, papežem Františkem, účastníky Amazonské synody nebo Clarissou Pinkolou Estés cítíme, že je Madona ochranitelkou slabších a utlačovaných, například lidí různé barvy pleti, sexuální orientace, rodového určení nebo také ochránců přírody.

Madona není jen feministickou bohyní, ale především vztahem. Matka milosrdenství dnes znovu nastoluje vztahy mezi lidmi i komunitami a pomáhá vzniknout společnosti, jejíž fungování není založeno na zneužívání mocenských struktur. Madona je symbolem znovunalezeného vztahu mezi přírodou a lidmi. Matka milosrdenství nikdy nepřestane chránit každé dítě na Zemi.

Dokumentace z performance bude prezentovaná 15.9. na výstavě “My Body, My Show!” která je věnovaná na podporu aktivistky Yulii Tzvetkove v galerii Artivist Lab.