Festival Art Brut v Olomouci se letos zaměří na čtveřici českých tvůrců

24. 8. 2020ČTK Infoservis

Na čtveřici českých tvůrců takzvaného spontánního umění se zaměří letošní ročník olomoucké přehlídky filmů a videosnímků Art Brut. Festival se každoročně koná v březnu, kvůli pandemii koronaviru se letos přesunul na srpen. S tvorbou Anny Zemánkové či Jana Křížka se mohou zájemci seznámit ve čtvrtek na terase kavárny Muzea umění Olomouc, sdělili ČTK zástupci muzea. Festival se věnuje fenoménu art brut či outsider art, tedy spontánnímu umění, v Olomouci od roku 2012.

Čtveřici tvůrců vévodí jméno Anny Zemánkové. Olomoucké rodačce a ve světě známé tvůrkyni art brut je festival také zasvěcen.

Přehlídka zájemce seznámí i s tvorbou sochaře a malíře Jana Křížka, který většinu svého života prožil ve Francii a podílel se na činnosti pařížské surrealistické skupiny. "Hostem festivalu bude režisér Martin Řezníček, který uvede svůj dokumentární film Jan Křížek, sochy a včely," uvedl pořadatel festivalu Pavel Konečný. Dokument vypráví především o setkání s vdovou po Křížkovi a o setkání s místy, kde sochař žil.

Festival se letos zaměří také na tvorbu Jana Šimka a pražského malíře Jindřicha Vika, který na svých obrazech zachycoval především výjevy z venkovského života. V plánu je křest knihy Hany Babyrádové Permanentní invence. "Jedná se o soubor esejisticky formulovaných úvah o podstatě spontánní výtvarné tvorby vyvěrající z nitra umělce. Autorka na toto téma vydala již několik publikací. Tentokrát doplnila své úvahy přepisem korespondence s autorem art brut Jaroslavem Divišem ze Vsetína, jehož se dotazovala na témata související s reflexí autorského přístupu k vytváření výtvarných objektů," doplnili zástupci muzea.

Součástí festivalu bude komentovaná prohlídka výstavy Šero i jas, je částečně věnována art brut. Výstavou v Galerii Muzea moderního umění provedou návštěvníky od 19:00 výstavy Šárka Belšíková a Anežka Šimková.

Francouzský termín art brut označuje umění v původním, syrovém stavu. V přeneseném významu jde o umění neprofesionální, neakademické. Muzeum umění v Olomouci, které je spolupořadatelem přehlídky, se stylu art brut věnuje dlouhodobě. V minulosti uspořádalo samostatné výstavy Anně Zemánkové, Cecílii Markové, Natálii Maslikové-Schmidtové a v roce 2008 i soubornou výstavu Art brut v českých zemích.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK