TZ: Alžběta Kopecká

Alžběta Kopecká / Haleluja! / Galerie Dvojdomek / Heřmanův Městec / 11. 7. – 9. 8. 2020

Co je to štěstí? Muška jenom zlatá, která za večera kol tvé hlavy chvátá. Adolf Heyduk

Alžběta Kopecká je fotografkou štěstí. Není to štěstí růžové jako bonbony z pouti, ale radost, která prosvítá za každodenním životem. Na fotografiích žije svět plný psů, koček, rozběhaných dětí, usmívajících se párů. Muže to přitahuje k ženám a ženy k mužům. Každá bytost si je jistá svým místem ve světě. Alžběta Kopecká je živel, kraj na jejích snímcích se vylíhl z divokých vajec. Svobodný pohyb, rozlet je součástí dobrého pocitu. Protože je Fortuna tradičně vrtkavá, musí se chytit za pačesy. Na snímcích není štěstí, které se stává náhodou, je to štěstí, za kterým musíte jít. Lidé na fotkách se o něj možná museli trochu prát, ale jsou v něm pevně usazeni. A touto cestou půjdou i jejich děti. Je to štěstí, které se honí se psem po louce a vypučí za větru jako divoké květiny, když jsme pozorní a pokorní ke světu a bytostem kolem sebe.

Alžběta Kopecká si nepřivlastňuje fotografované, ale potvrzuje to, co považuje za důležité: štěstí, radost, kouzlo, živost světa. Není pouhou pozorovatelkou, vědomě vstupuje do akce, do dění, je jeho součástí, je spolutvůrcem atmosféry. Její snímky nejsou o nezasahování, nejsou tajně a nenápadně kradené přes rameno, naopak vznikly face to face, ve víru událostí. Říká o sobě, že pracuje na hraně dokumentu. Jako správný reportér má instinkt vybrat a zachytit klíčový okamžik.

V Galerii Dvojdomek autorka představuje tři série fotografií. Deníkové – o lidech a s lidmi, introvertní, kde tušíme autorčinu introspekci a masky. Snímkům kralují postavy narozené z ryzího snění i ty, které bytují na tomto světě stejně jako vzrostlé stromy. Portréty obyčejných lidí, ale i umělců a hudebníků zní divokým rytmem, v podkresu jako by zněly housle, cimbály a harmonika. A také hebrejské Hava Nagila – Radujme se! Haleluja! Bonusem je obrazový seriál věnovaný básníku a významné osobnosti undergroundu, Ivanu Martinu Jirousovi. Výstava Alžběty Kopecké je archívem radosti.

Alžběta Kopecká (1972) absolvovala Institut tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě. Fotografuje od 15 let, vystavuje od roku 1999. Vyrostla mezi fotografiemi rodinného přítele Bohdana Holomíčka. Vyučuje angličtinu, žije v Heřmanově Městci.