TZ: V plzeňském DEPO2015 se otevírá digitální interaktivní výstava spojující hru a zábavu pro malé i velké s technologiemi a uměním

V plzeňském DEPO2015 se otevírá digitální interaktivní výstava spojující hru a zábavu pro malé i velké s technologiemi a uměním / Plzeň / 1. 7. 2020

V Plzni dne 30. června 2020 - Světelné a zvukové experimenty, interaktivní videoinstalace, kde se reálný fyzický pohyb prolíná s virtuálními světy, laserové prolézačky, hry s UV světlem nebo obrovské světelné Člověče, nezlob se! ... Plzeňské DEPO2015 otevírá od 2. července do 23. srpna na ploše téměř 800 m2 interaktivní výstavu BLIK BLIK _ Digitální hřiště, určenou jak dětem, tak i dospělým. Čtrnáct instalací od našich předních i zahraničních studií a umělců ukáže hravou zážitkovou formou možnosti současných světelných, projekčních a zvukových technologií. Název navazuje na každoroční úspěšný plzeňský festival světla BLIK BLIK, který se letos v březnu z důvodu koronavirové pandemie nemohl uskutečnit. 

„Letošní rok poznamenaný pandemií je tak jiný, že vše, co jsme brali jako samozřejmost, přestalo jako mávnutím kouzelného proutku platit. To samé platí i pro festival světla BLIK BLIK, který měl být i letos jednou z největších a nejpůsobivějších kulturních akcí v Plzni. Vzhledem ke všem okolnostem se ale nemohl uskutečnit. Proto jsme se rozhodli vytvořit soubor světelných a multimediálních instalací ve formátu digitálního hřiště, které připraví návštěvníkům zcela nový zážitek,“ uvádí za DEPO2015 programový ředitel Jan Štěpán.

Tématem interaktivní výstavy Digitální hřiště – BLIK BLIK, která je umístěna v zatemněné Autobusové hale, je hra se světlem a zvukem. Instalace si užijí jak děti, tak i jejich rodiče, kteří se přenesou do světa vizuálních experimentů, zvukových iluzí a světelné imaginace. Děti budou moci objevovat pro ně nepoznané vjemy, které podnítí jejich představivost a nové zážitky.

Do realizace digitálního hřiště se zapojili domácí i zahraniční profesionálové světelného umění, jako např. INITI Playground, WroART, 3dsense nebo také studenti z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity. Návštěvníci budou moci například hrou na piano tvořit audiovizuální obraz nadživotních velikostí, ovládat skálu či planetu světelným mečem, vytvářet světelné obrazy pomocí lidského pohybu a jinde se stanou zachránci planety Země. Příkladem dalších unikátních instalací je analogová psí bouda s digitálním obranářem uvnitř, laserová prolézačka, hry s UV světlem, světelné malování, nebo nezvykle velká a zářivá pocta hře Člověče, nezlob se!

Expozice Digitální hřiště – BLIK BLIK se stala spolu s prodlouženou výstavou Góóól součástí uceleného letního programu DEPOVLETU v areálu DEPO2015, který má za cíl podpořit lokální kulturu, komunitu a zejména umožnit opětovné setkávání diváků s umělci.