TZ: Nechte se uhranout. Lunchmeat festival ohlašuje Roberta Henkeho nebo Lyru Pramuk

Nechte se uhranout. Lunchmeat festival ohlašuje Roberta Henkeho nebo Lyru Pramuk / Praha / 29. 6. 2020

Lunchmeat, každoroční mezinárodní festival věnovaný aktuální nezávislé elektronické hudbě a digitálnímu umění, se letos znovu uskuteční v Praze. Jeho 11. ročník je naplánovaný na konec září a začátek října 2020 v nejrůznějších lokacích po celé Praze. Mezi prvními zveřejněnými jmény účinkujících je třeba inovátor elektronické hudby Robert Henke a oceňovaná zpěvačka a skladatelka Lyra Pramuk.

Epidemie Covid-19 přepisuje plány hudebních festivalů po celé Evropě, Lunchmeat je naštěstí jedním z těch šťastných, kterých se rušení netýká. "Ačkoliv situace s bookováním umělců a zdravotními restrikcemi je i nadále velmi komplikovaná, snažíme se přinést lidem festival, který mají rádi a který očekávají,” říká ředitel festivalu Jakub Pešek. Pořadatelé zároveň bedlivě sledují vývoj situace kolem pandemie a jsou připravení podřídit se veškerým zdravotním a bezpečnostním opatřením, které by přinesla situace v čase konání festivalu.

Jedním z míst, kde se bude festival odehrávat, je betonové podzemí Veletržního paláce Národní galerie, impozantní funkcionalistické budovy postavené ve 30. letech. “Toto místo je s festivalem už tradičně spojené a je velkou atrakcí pro zahraniční návštěvníky,” říká Pešek. Lineup Lunchmeatu 2020 nabídne legendy i aktuální objevy. Jedním z umělců, kteří se na Lunchmeat vrací je Robert Henke, důležitá postava dějin elektronické hudby. Do Prahy přiváží svůj nejnovější projekt CBM 8032, který využívá prehistorické počítače Commodore k vytváření úchvatného retrofuturistického audiovizuálního díla. Lyra Pramuk je jedním z největších hudebních objevů roku 2020 – zpěvačka, skladatelka a producentka tvoří svůj futuristický folk vrstvením a manipulováním hlasu. Uznávaný producent minimal techna Anthony Linell představí spolupráci s videoumělcem Ali M. Demirelem při představení Winter Ashes – znepokojujícím díle, které studuje vztah islandské krajiny a mytologie.

Dvojice Dadub, proslulá mícháním temného dark techna a ambientních atmosfér, se v Praze spojí s VJem Andrea FAX Familiari ve světové premiéře společného díla Hypersynchronous. Mistr mrazivého techna Maenad Veyl uvede v premiéře kolaboraci s VJ Geso posedlým estetikou digitálních chyb, tak zvaných glitchů. Uznávaný interdisciplinární umělec Tadej Droljc představí projekt Žarkolom postavený na lomu světla. Svoji úchvatnou performance Shiro uvede audiovizuální duo NONOTAK, a to na nové, zatím neoznámené lokaci. Další vystupující budou přibývat a v průběhu následujících měsíců festival oznámí také nová místa konání.

V prodeji jsou už i víkendové vstupenky (čtvrtek–sobota) za cenu 1200,- Kč. Stejně jako každý rok festival uvede světové premiéry vystoupení výjimečných současných umělců, pečlivě kurátorovaný výběr audiovizuálních představení, které hýbou aktuální mezinárodní scénou, nadčasové legendy a také silné zástupce lokální scény.