Praha 10 vyhlásí soutěž na pomník umělců a teoretiků Jindřicha Chalupeckého a Jiřiny Haukové

26. 6. 2020ČTK Infoservis

Praha 10 v srpnu vyhlásí mezinárodní soutěž na umělecké dílo připomínající odkaz umělců a teoretiků Jindřicha Chalupeckého a Jiřiny Haukové v parku u vršovického nádraží, který je po nich pojmenován. ČTK o tom informoval mluvčí městské části Jan Hamrník. Dílo by mělo být hotové v roce 2022 a jeho pořízení zaplatí magistrát z programu Umění pro město.

"Jedná se o první mezinárodní soutěž o návrh na realizaci uměleckého díla v České republice, kde zadavatelem je městská část a investorem hlavní město Praha. Doposud umělecká díla vznikala ad hoc způsobem na politickou objednávku," uvedl Igor Kovačević ze společnosti CCEA MOBA, která soutěž pro radnici organizuje.

Svoje návrhy budou moci umělci předkládat od srpna do října, a to i prostřednictvím videa. Vítěze do konce roku určí porota složená z odborníků na umění a zástupců městské části. Radnici budou zastupovat starostka Renata Chmelová (Vlasta) a místostarostové Jana Komrsková (Piráti) a Martin Valovič (ODS), odbornou veřejnost pak ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karina Kottová, rektor Akademie výtvarných umění Tomáš Vaněk a kunsthistorik Otto M. Urban.

Program Umění pro město pražského magistrátu má podporovat umisťování uměleckých děl na veřejných místech. Schválilo ho minulé vedení Prahy, současné nechalo jeho podmínky upravit. Podle dřívějších informací je na plastiku ve vršovickém parku z programu vyčleněno 1,8 milionu korun. Dalším projektem financovaným z programu má být velká malba na zdi, takzvaný mural, na stěně komunitního centra Jablonecká v Praze 9. Díla budou ve vlastnictví hlavního města, garantem programu je Galerie hlavního města.

Chalupecký a Hauková byli manželé a významní představitelé umění 20. století. Chalupecký proslul zejména jako výtvarný a literární teoretik a kritik a historik umění. Rovněž překládal, stejně jako básnířka Hauková. Park v Praze 10 je po dvojici pojmenovaný od roku 2014.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK