Českou cenu za architekturu má šanci získat 27 projektů

24. 6. 2020ČTK Infoservis

Na Českou cenu za architekturu má šanci 27 děl, které vybrala z téměř dvou stovek staveb mezinárodní porota. Pořádající Česká komora architektů je dnes zveřejnila na nominačním večeru pátého ročníku ceny v objektu Kotelna v areálu Uhelného mlýna v Libčicích nad Vltavou. Jméno držitele hlavní ceny i ostatních finalistů pořadatelé oznámí 24. listopadu na galavečeru v pražském Foru Karlín.

Loni se hlavním vítězem soutěže stali Petr Stolín a Alena Mičeková, podle jejichž návrhu byla postavena mateřská škola v Nové Rudě na okraji Liberce.

Třetina letos nominovaných děl jsou stavby financované z veřejných zdrojů. Dvě třetiny nominovaných děl byly dokončeny v loňském roce a nejvíce jsou zastoupeny jako v minulých ročnících projekty pro bydlení.

Druhé nejsilnější zastoupení mají vlastní sídla společností, případně komerční prostory. Čtyři projekty jsou ve veřejném prostoru, další dvě stavby plní veřejnou funkci a pestrost přihlášených děl doplňují dvě rozhledny, ve Velké Deštné a Rozhledna Doubravka, objekt památníku Jana Palacha ve Všetatech, sportoviště v Kácově, rekonstrukce kostela v Hodslavicích či mateřská škola v Pacově.

Nejvíce nominovaných realizací je v Praze, dohromady devět, což je třetina z postupujících děl. Na druhé příčce je Královéhradecký kraj s pěti vybranými stavbami. Po třech nominacích pak mají kraje Středočeský a Jihomoravský.

Mezi autory nominovaných staveb jsou i letos jak etablované ateliéry, tak i veřejnosti méně známí tvůrci. Čtyři autorské týmy, jejichž realizace porota nominovala, se už v minulých ročnících ceny dostaly do finále. Ateliér Chybil + Kristof Architects & Urban Designers, finalisté ceny roku 2017, mají letos tři želízka v ohni. Je to Manifesto Smíchov, Enotéka Znojmo a Vinařství Lahofer.

Atelier 111 architekti byl v loňském ročníku ve finále s Chatou u rybníka. Letos porota vybrala mezi nominované dvě jeho díla, Rodinný dům v Jinonicích a Dílny Opatov. Atelier bod architekti se letos bude ucházet o vítězství s Novou radnicí Prahy 7. Vloni byl ve finále s návrhem Rekonstrukce hospody se sálem v Máslovicích.

V minulých ročnících byl úspěšný také ateliér Ellement architects, který letos získal nominaci za realizaci Chatky na Sirákově. Hned v prvním ročníku ceny přitom získal titul Finalista za Revitalizaci Gahurova prospektu - předprostor kulturního a univerzitního centra ve Zlíně.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK