TZ: Bankovky a osobní doklady očima studentů UMPRUM

Bankovky a osobní doklady očima studentů UMPRUM / Praha / 24. 6. - 18. 12. 2020

V rámci dvou semestrálních zadání se studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze zamýšleli nad tím, jak by mohly vypadat české bankovky a osobní doklady. Podle návrhu Tuan Vuong Tronga vydá Státní tiskárna cenin emisi pamětních bankovek.

Možnost navrhovat peníze měli obvykle přední umělci své doby. Nyní se této výsady dostalo díky spolupráci se Státní tiskárnou cenin také studentům Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, kteří se po dobu dvou semestrů mohli věnovat studiím nové podoby bankovek a osobních dokladů. Že se jednalo o projekt zdařilý, potvrzuje vydání pamětních listů podle návrhu studenta Tuana Vuong Tronga. Tyto, stejně jako další návrhy bankovek a osobních dokladů v podání dalších mladých grafických designérů, je možné vidět na výstavě v České národní bance.

Projekt byl inspirován oslavami stého výročí vzniku Československa. Po navázání spolupráce se Státní tiskárnou cenin na něm studenti začali pracovat v zimním semestru 2018/2019. Úkol nazvaný „Nová emise českých bankovek“. Sestával z návrhů kompletní sady šesti českých bankovek o nominálních hodnotách 100, 200, 500, 1000, 2000 a 5000 korun. Každou sérií mělo spojovat téma, vyplývající z obecně snadno identifikovatelných symbolů státní identity. Během práce museli studenti také řešit celou řadu omezení, technických požadavků a pravidel, spojených s touto svébytnou disciplinou.

„Tento úkol je velmi komplexní a, jak měli studenti možnost sami zjistit, také velmi nelehký. Propojuje ilustraci, typografii a práci s ochrannými prvky. Musí se navrhovat již s vědomím tisku, který se od standardních tiskovin podstatně liší. Složité bylo také propracování ikonografie natolik, aby bankovky působily jednotně, ale na první pohled byly snadno rozlišitelné,“ přibližuje úskalí navrhování vedoucí Ateliéru tvorby písma a typografie Radek Sidun.

Série návrhů studenta Tuana Vuong Tronga zaujala Státní tiskárnu cenin natolik, že bude postupně vydána jako kolekce pamětních listů. Za nosné téma si vybral období posledních 100 let českého designu a s ním spojené ikonické předměty, které se proslavily doma i v zahraničí. Je to třeba keramická kubistická dóza Krystal Pavla Janáka, porcelánoví Hřebečci Jaroslava Ježka, ocenění na výstavě EXPO 1958 v Bruselu, nebo červený nafukovací buvol, navržený v sedmdesátých letech Libuší Niklovou.

„Spolupráce se Státní tiskárnou cenin si velmi považujeme. Díky ní měli studenti možnost si vyzkoušet nelehkou práci, která jim otvírá nové perspektivy grafického designu a zároveň je vedla k hlubšímu zamyšlení nad českou historií, symboly a ikonografií státu. Že byla inspirativní i pro STC dokazuje, nejen emise pamětních listů, ale také že se s naší školou pustili do dalšího projektu,“ pozitivně hodnotí spolupráci rektor UMPRUM Jindřich Vybíral.

Druhým zadáním, které studenti ve spolupráci se Státní tiskárnou cenin řešili, byly „Osobní doklady budoucnosti“. Tento úkol byl založen na podrobné rešerši stávajících dokladů, s přihlédnutím k novým potřebám a funkcím, které by měly už v blízké budoucnosti plnit. Mladí grafici měli nejen modernizovat, ale především vizuálně sjednotit celou sérii dokladů čítající občanský a řidičský průkaz, cestovní pas a osvědčení registru vozidel č. 1.  Také v tomto případě se museli kromě samotného vzhledu zabývat i sérii ochranných prvků nejrůznější úrovně.

Jaké doklady by byly podle studentů ideální a jak vypadá deset nejlepších sérií bankovek? To vše si můžete do nejmenších detailů prohlédnout a prostudovat na výstavě Bankovky a osobní doklady očima studentů UMPRUM v České národní bance, Na příkopě 864/28, Praha 1 až do 18. 12. 2020.


Foto: Pamětní bankovka pod UV lampou, Tuan Vuong Trong