Brno zvažuje dražbu Bílého domu, eviduje několik zájemců

23. 6. 2020ČTK Infoservis

Brno zvažuje dražbu Bílého domu postaveného na Žerotínově náměstí v 80. letech minulého století. Město eviduje několik potenciálních zájemců, z dražby by získalo nejvyšší částku. ČTK to dnes řekl primátorčin náměstek Tomáš Koláčný (Piráti). Podle něj má objekt hodnotu až 150 milionů, podobná částka by byla ale potřebná na stabilizaci a rekonstrukci. Jedním ze zájemců jsou architekti z Kogaa studio, kteří by v něm chtěli zachovat kulturní sály a občanskou vybavenost.

Loni ještě město jednalo o tom, že Bílý dům vymění s Masarykovou univerzitou, která tam chtěla vybudovat ústav informatiky. Z toho sešlo.

"Město hledalo zájemce na odkup řadu let. Nyní se bavíme o tom, že bychom to nabídli v dražbě. Debata je v rámci koalice, kterou inicioval odbor správy majetku. Říká, že jsou nutné investice pro stabilizaci objektu. Kompletní rekonstrukce je za 150 až 200 milionů," uvedl Koláčný. Podle něj na to město peníze nemá. Kdy bude dražba, zatím neví.

Jedním ze zájemců o koupi je Kogaa studio z Brna. "Máme zájem dům odkoupit s jasnou vizí, že ho nechceme bourat a chceme ho postupně pomocí našeho plánu upravit a adaptovat na současné požadavky," řekl ČTK jeden ze zakladatelů Viktor Odstrčilík. Konkrétní vize neřekl, architekti by ale chtěli zachovat současné kulturní sály a vybavenost pro veřejnost. V objektu je nyní kavárna, kulturní sál a sídlí tam lékaři. Architekti mají obavu, aby objekt nekoupil někdo, kdo ho zboří. Koláčný to ale nekomentoval s tím, že podmínky případné dražby by se teprve určily.

Kvůli možné demolici se v Brně v pondělí setkali architekti, kteří upozorňují na architektonickou hodnotu budovy. Rostislav Švácha z Ústavu Dějin umění univerzity Karlovy a Ústavu dějin umění Akademie věd ČR připodobnil Bílý dům ke Švýcarské koleji v Paříži od Le Corbusiera.

Bílý dům je stavbou autorů Miroslava Spurného a Františka Jakubce. Vznikl jako administrativní budova pro tehdejší brněnský Městský výbor komunistické strany. Po revoluci se stal sídlem zdravotnického střediska a zdravotnické školy.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK