TS: Jakub Tomáš

Jakub Tomáš / Cesta kolem mého pokoje / Kurátor výstavy: Radek Wohlmuth / Šopa Gallery / Košice / 25. 6.  — 24. 7. 2020

Otvorenie výstavy: 24. 6. 2020 o 19.00 hod.

Výstava potrvá: 25. 6.  — 24. 7. 2020

Kurátor výstavy: Radek Wohlmuth

Otváracie hodiny: PO – PIA / 16.00 – 18.00

Šopa Gallery, Hlavná 40, Košice

Název nové výstavy jednoho z nejvýraznějších českých malířů střední generace Jakuba Tomáše (1982) přímo odkazuje k titulu knihy francouzského šlechtice a spisovatele Xaviera de Maistre, který žil na přelomu 18. a 19. století. Tento muž během svého dvaačtyřicetidenního domácího vězení, kterým byl potrestán za účast v souboji, napsal útlý svazek o dvaačtyřiceti kapitolách nazvaný právě Voyage autour de ma chambre. Ten se vzápětí po svém vydání v roce 1794 stal bestsellerem a navěky poznamenal filozofii cestování. Autor v něm totiž místy vážně, jindy s nadsázkou popisuje alternativu reálného putování krajinou, ovšem s tím, že vše probíhá pouze v uzavřeném prostoru vlastního bydliště.

Svůj přístup Xavier de Maistre hned v úvodu dokonce nabízí jako možnost všem, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou cestovat běžným způsobem. I když se do začátku roku 2020 mohlo zdát, že v třetím tisíciletí může jeho nabídka - alespoň v otevřené Evropě - až na výjimky posloužit jen jako lehce dekadentní zábava pro úzký okruh excentriků, okolnosti posledních měsíců ukázaly, že ve skutečnosti je pravdou  opak. Jakub Tomáš šlechticova interiérová dobrodružství chápe jako metaforu současného stavu. Místo pro své cesty ale neprojektuje mechanicky do interiéru vlastního bytu, je to pro něj spíš určitý mentální prostor. Představy, které se v něm odehrávají, si nejprve převádí do modelů a teprve podle nich maluje. Jeho obrazy z karanténní  doby představuje tato výstava.

Radek Wohlmuth

Jakub Tomáš (*1982) je absolventom Akadémie výtvarných umení v Prahe, kde študoval pod vedením Vladimíra Kokoliu a Jiřího Sopka. Na českej umeleckej scéne sa profiluje ako výrazný maliar, ktorému sa darí aktualizovať a prekračovať tradičné médium závesného obrazu do súčasnosti. Zúčastnil sa mnohých skupinových i samostatných výstav doma i v zahraničí.

Výstavy tejto galérie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.

fb event: https://www.facebook.com/events/654736098415916/