TZ: Bienále Ve věci umění 2020 hlásí umělce a umělkyně prvního ročníku a vydání antologie textů Pojď blíž

Bienále Ve věci umění 2020 hlásí umělce a umělkyně prvního ročníku a vydání antologie textů Pojď blíž / Praha / 19. 6. 2020

První ročník bienále Ve věci umění / Matter of Art (VVUMOA) se uskuteční od 22. 7. do 15. 11. 2020. Na výstavě budou představeny 40 umělkyní a umělců z Česka, Německa, Velké Británie, Francie, USA, Indonésie, Vietnamu, Ukrajiny, Slovenska, Srbska, Slovinska, Litvy a z dalších zemí. Celá čtvrtina umělců připravuje nová díla přímo pro toto bienále. Souběžně s výstavou vychází antologie textů Pojď blíž, která dále rozšiřuje teoretický kontext celého projektu. Program bienále, zaměřený na témata péče, empatie a  intimity, je výsledkem výzkumu a koncepce kurátorské dvojice Víta Havránka a Terezy Stejskalové a bude probíhat v Galerii hl. m. Prahy, Pražské tržnici v Holešovicích a v dalších lokalitách.

„Svět umění a kultury není nevinný. Je vytvářen společenskými podmínkami, v nichž se realizuje a rozvíjí. Zrcadlí mocenské, ekonomické a genderové vztahy, geografickou pozici, národní identitu, dominanci kulturních center (jejich institucí a ideologií), uměleckého trhu či kritérií mainstreamových médií. To všechno jsou síly, které umění formují a s nimiž se umění zároveň kriticky potýká. Výstava Pojď blíž se s nimi vyrovnává pomocí alternativních taktik, jejichž základ je emocionální a inkluzivní,” říkají ke koncepci kurátoři T. Stejskalová & V. Havránek. (Kurátorský text v plném znění najdete na konci tiskové zprávy).

Bienále VVUMOA organizuje iniciativa pro současné umění tranzit.cz ve spolupráci s Galerií hl. m. Prahy (GHMP) za podpory nadace ERSTE Foundation. Výstava bude veřejnosti přístupná po celu dobu trvání zdarma. Projekt je součástí mezinárodní sítě East European Biennial Alliance společně s polským Biennale Warszawa, ukrajinským Kyiv Biennial a maďarským OFF-Biennale Budapest.