TZ: Kateřina Burgertová a Anna Ročňová v Galerii města Blanska

Kateřina Burgertová a Anna Ročňová v Galerii města Blanska / Blansko / 17. 6. 2020

Kateřina Burgertová / Dobrý a špatný hospodář

Kurátor Michal Pěchouček

6. 6. – 5. 7. 2020

Příběh této výstavy se odehrává na zemědělské usedlosti v středočeském Veclově, kam se před deseti lety nastěhovali a začali hospodařit rodiče autorky. Pro ní samotnou se tak otevřela možnost toto místo vnímat jako skutečný domov, ačkoliv už žije svůj vlastní život někde jinde. Možnost nového ukotvení v tomto místě se tak stalo inspirací k dlouhodobému, téměř dokumentárnímu zájmu mapujícího toto prostředí, do kterého autorka přizvala i další tvůrce v roli návštěvníků. Jak pojmenovat neosobní místo, které se do něčeho privátního teprve proměňuje? Jak si na neznámém místě s pohnutou historií vytvořit vlastní vzpomínky? Stane se pro člověka vůbec takové místo bezpečným a přesahujícím středem okolního prostoru?

To jsou linky zájmu, kterými se autorka zabývá v aktuálním cyklu malovaných obrazů a jež se snaží uchopit i skrze filmové vyprávění a dialog s hosty výstavy – malířkou Libuší Vendlovou a filmařkou Marií Hájkovou.

Anna Ročňová / Sucho uvnitř rostliny

Kurátorka Ivana Hrončeková

6. 6. – 5. 7. 2020

Architektonicky členitý prostor Pracovny se tentokrát proměňuje na krajinu organických objektů sochařky Anny Ročňové. Vychází ze známých tvarů lidských nebo živočišných orgánů. Lidské a živočišné se prostřednictvím rostlinných materiálů soch propojuje v jeden organismus. A ten vysychá, hoří nebo práchniví. Sucho uvnitř rostliny naznačuje hlubinné propojení všeho živého, neviditelné žíly, kterými jsme živeni a které pomalu odumírají. Instalace není založena na striktní konceptualizaci ekologického tématu, není ani aktivistická. Východiskem je v první řadě emocionalita, objekty jsou spíš otisky autorčiny intuice. Sochy pomalu kapou ze stropu, vyrůstají ze zdi, nebo je tam zavál vítr a dokud se jich nedotýkáte, nevíte jestli jsou ty kameny skutečné nebo z papíru.