Ústecká Galerie Emila Filly je na novém místě, otevřela výstavou

16. 6. 2020ČTK Infoservis

V Domě kultury v Ústí nad Labem se dnes slavnostně otevřela Galerie Emila Filly, která dříve sídlila v odlehlejší části města Předlice. Galerie byla v centru města již dříve, do Armaturky se přestěhovala na přechodné období, které nakonec trvalo přes deset let. Kvůli vysokému nájmu byla ale ředitelka galerie Eva Mráziková nucena Předlice opustit a nastěhovat se do menších, komornějších prostor, jimž budou odpovídat i výstavy. Řekla to dnes ČTK.

Galerie Emila Filly působí v Ústí nad Labem od roku 1985. Za více než tři dekády se stěhovala sedmkrát. Jedno období neměla ani své vlastní sídlo, umělci vystavovali svá díla v muzeu a v bývalé budově Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně. Ve městě byla dlouho jedinou galerií, dnes má další konkurenty, třeba galerii Hraničář. To byl také jeden z důvodů stěhování, mimo centrum města příliš nadšenců do umění nezamířilo.

'Fillovka', jak se galerii přezdívá, v Domě kultury není poprvé. "Sídlili jsme v budově Domu kultury, tuším, že je tam tělocvična Domu dětí a mládeže," uvedla ředitelka s tím, že galerie se přesunula v roce 2009 do Armaturky kvůli rekonstrukci. "Prostory (Armaturky) měla v té době pronajaté Fakulta umění a designu a vyšla nám vstříc, mohli jsme se tam na určitou dobu uchýlit," řekla ředitelka, která tehdy počítala s návratem do Domu kultury, jak jí přislíbilo město. "Prostor byl zničený při rekonstrukci a už neodpovídal výstavním požadavkům," doplnila Mráziková.

Nové působiště galerie je o poznání menší než v Předlicích. Podle ředitelky se tím otevírají dveře komornějším výstavním projektům. Náměstkyně primátora Věra Nechybová (UFO) ČTK dnes řekla, že v úvahu připadala i jiná místa, která jsou momentálně obsazená. "Může se stát, že nájemce svůj záměr opustí a prostory se uvolní," uvedla Nechybová. Nastínila tak, že by se galerie mohla stěhovat znovu.

V prostorách je umístěna první výstava s názvem Zpráva z uzavřeného prostoru, kterou si budou návštěvníci moci procházet do 31. července. Zahajuje výstavní program navazující na linii, jež galerie prezentovala v 90. letech. "Jedná se hlavně o obrazy a malby, které reflektují věci z našeho nejbližšího prostoru, vybavení domácnosti - křesla, židle, náš žitý prostor," popsala výstavu ČTK kurátorka Vendula Fremlová. Výstava se podle ní chystala dlouho a shodou okolností rezonuje s aktuální koronavirovou krizí. "Z toho domova nebo útočiště se stává prostor nuceného bytí," dodala kurátorka.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK