TZ: Autorská kniha ořezaná cirkulárkou

Autorská kniha ořezaná cirkulárkou / Galerie moderního umění v Hradci Králové / Hradec Králové / 16. 6. 2020

Galerie moderního umění v Hradci Králové, Společnost Jindřicha Chalupeckého a BiggBoss zvou na křest autorské knihy Vůně úspěchu výtvarníka a performera Matyáše Chocholy.

Křest knihy se uskuteční hned dvakrát, a to tuto středu 17. června od 18:00 v ColloredoMansfeldském paláci (Karlova 189/2, Praha 1 – Staré Město) a v sobotu 20. června od 17:00 v Galerii moderního umění v Hradci Králové (Velké náměstí 139/140, Hradec Králové).

Kniha Vůně úspěchu je volným umělecko-lettristickým experimentem, ve kterém se slova a obrazy řadí intuitivně do nových konstelací a svobodných celků. Chochola svou nepolapitelností a významovým mlžením vykresluje v textových fragmentech či naopak nekonečně rozvinutých souvětích jinou verzi světa. Jeho gestické wordarty na stránkách vyplňují syrové animální kresby a surrealistické vize scénografa a performera Alexandra Puškina.

Autorské publikace představují pro oblast výtvarného umění specifický odborný přínos. Svébytné umělecké dílo Matyáše Chocholy je zároveň katalogem k výstavě Dějiny lidstva v Galerii moderního umění v Hradci Králové. Kniha, vydaná v limitované edici 300 ks, překračuje hranice nejrůznějších výtvarných i literárních forem a doplňuje spektrum tradičních žánrů, v němž se publikace věnované současnému umění běžně pohybují.

Při křtu bude pro návštěvníky připraveno 60 kusů knih ze speciální edice, které Matyáš Chochola osobně nařezal na cirkulárce. Kniha bude k dostání na pultu Galerie moderního umění, ve vybraných galeriích a knihkupectvích.

Matyáš Chochola (1986) výtvarník a performer, laureát Ceny Václava Chada (2012) a Ceny Jindřicha Chalupeckého (2016). Jádrem Chocholovy mnohovrstevné umělecké tvorby je performance na pomezí šamanských a rituálních obřadů, během kterých vznikají výtvarné artefakty. Ty následně komponuje do neortodoxních site-specofic instalací, jež často kombinují divokost, sílu a animalitu s trash estetikou diskoték devadesátých let nebo duchovním obřadem. Vystavoval mimo jiné v Berlíně, Miláně a na prestižním bienále současného umění Manifesta v Curychu.