TZ: Autoři výstavy Písek ve stroji chtějí udržitelně pomalý svět

Autoři výstavy Písek ve stroji chtějí udržitelně pomalý svět / PLATO Ostrava / Ostrava / 10. 6. 2020

Základem nové výstavy Písek ve stroji v PLATO Ostrava je vybudování „materiálové“ knihovny se vzorky materiálů zbylých po výrobě firem na Ostravsku. Ty může veřejnost od firem zdarma získat a kreativně využít.  Příklady ukáže devět vyzvaných tvůrců, kteří z odpadových materiálů vytvoří umělecká díla. Tvůrci tak apelují na zpomalení a ekonomický nerůst. Součástí výstavy je čtyřdenní soustředění s umělci a vědci. Zahájení 17. června se uskuteční v rozmezí od 16 do 21 h z důvodů snížení kapacity návštěvníků.

Základem červnové výstavy Písek ve stroji je materiálová knihovna se vzorky odpadových materiálů desítek firem a výroben na Ostravsku a díla vytvořená z těchto materiálů umělkyň a umělců Hany Drštičkové, Andrease Gajdošíka, Oto Hudce, Šimona Kadlčáka, Mariuse Konvoje, Vojtěcha Kundráta, Apoleny Rychlíkové, Terezy Vinklárkové a Mariky Volfové. Prakticky využitelnou materiálovou knihovnu si lze představit jako kartotéku vzorků, jež si uživatelé mohou fyzicky prohlédnout a v katalogovém listu zjistit složení, kontakt na firmu i v jakém objemu je odpad měsíčně produkován. Umělecká díla se mají stát návštěvníkům inspirací pro vlastní umělecké i neumělecké projekty z odpadových materiálů, které mohou od firem zdarma získat za odvoz.  „Banka“ vzorků bude v PLATO k dispozici dlouhodobě, tedy i po ukončení výstavy na konci října.

Kurátoři výstavy Jakub Adamec a Pavel Sterec chtějí ukázat, že materiál nemusí být spojován pouze s kategorií konzumu, ale lze se jeho prostřednictvím vymezit vůči růstové ekonomice a přehnanému tlaku na produktivitu. „Odpadní materiály v našem projektu neslouží exkluzivně umělcům, ale jdou k rukám všech uživatelů, kteří o ně projeví zájem,“ uvádějí kurátoři. „Nemyslíme si, že omezení vedoucí ke zpomalení lze dělat pouze shora. Výstavou chceme upozornit, že pískem ve stroji jsme především my, kteří mohou brzdit současný svět jedoucí na plné obrátky“, vysvětlují.

Na vernisáž výstavy navazuje čtyřdenní soustředění o nerůstových strategiích Hromada z jednoho zrnka písku (17.–21. června) určené kromě veřejnosti zároveň umělcům výstavy. Ti v reakci na průběh a výstupy soustředění vedeného psychologem, antropologem, politologem a dalšími odborníky vytvoří díla, která doplní první část děl zhotovených k termínu vernisáže. Výstava tak získá definitivní podobu až během července.

Výstava Písek ve stroji a na ní navazující soustředění je druhým velkým projektem z celoročního cyklu Intenzity, který zkoumá povahu intenzit jako základní charakteristiky současného světa. Druhý díl cyklu byl více než před rokem zacílen na zpomalení a nerůst. „Pandemie samozřejmě ovlivnila přípravu projektu Písek ve stroji, přerámovala jeho celkové vyznění a proměnila osobní zkušenost se zpomalením u všech zúčastněných“, doplňuje kurátor Jakub Adamec.

Zahájení výstavy budou provázet hygienická opatření podle aktuálních vládních nařízení. PLATO proto žádá návštěvníky, aby na vernisáž 17. června přicházeli postupně od 16 do 21 hodin.


Foto: Vznik uměleckého díla Mariuse Konvoje Ekonomika nuly, foto: Magdaléna Dušková, PLATO